Вести

Представљање мастер академских студија у области миграција

Мастер академске студије миграција су мултидисциплинарне студије, једине у овој области на Западном Балкану, које ће се изводити на Универзитету у Београду. Студије су представили проф. др Драган Р. Симић, декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду, руководилац мастер програма Студија миграција, Лидија Марковић, шеф канцеларије Међународне организације за миграције (ИОМ), Јована Михајловић, национални саветник за миграције и развој, Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ).

„Идеја о оснивању Студија миграција отпочела је истраживањем предмета на Универзитету у Београду који се баве кретањем становништва. Закључили смо да су ове студије неопходне, те је тако настао јединствен програм у читавом региону“, рекао је декан Факултета политичких наука, проф. др Драган Р. Симић. Декан је додао да ће наставу водити најквалитетнији професори из  области миграција, са шест факултета Универзитета у Београду – Факултет политичких наука, Факултет безбедности, Економски факултет, Филозофски факултет, Правни факултет и Географски факултет. „Студије ће трајати годину дана, а студенти ће имати прилику да иду на праксу у државне институције. На студијски програм двосеместралних студија биће примљено до педесет студената“, изјавио је декан Факултета политичких наука, Драган Р. Симић.

Лидија Марковић, шеф канцеларије Међународне организације за миграције, указала је да ова тема последњих година није завређивала пажњу јавности. Међутим, дугогодишњом сарадњом ИОМ-а са факултетима и релевантним државним институцијама, развијене су мастер академске студије у области миграција. „Ове студије биће велики допринос како студентима, тако и институцијама система и цивилног друштва. Оне ће имати за циљ да утврде најважније узроке и последице миграција“, саопштила је Лидија Марковић. Она је истакла да ће се у извођењу наставе користити сви савремени облици рада: предавања, студије случаја, тимски рад, истраживачки пројекти, гостовање истакнутих стручњака, рад у креативним радионицама и дебате.

„Србија и Швајцарска сарађују у области миграција од 2009. године. Активност оснивања мастер академских студија у области миграција финансијски подржава Швајцарска агенција за развој и сарадњу“, објаснила је Јована Михајловић. Она је оценила да је овај програм важан због два разлога-студенти ће добити неопходно знање, а студије ће се временом проширити и ван Србије. „Овај академски корак водиће ка томе да целокупно друштво боље реагује на феномен миграције“, навела је Јована Михајловић.

_DSC0068 (1) _DSC0087 (1) _DSC0060 _DSC0051 _DSC0039 (1) _DSC0031 (1) _DSC0027 _DSC0018 _DSC0017

Related Posts