Вести

,,Питање обновљивих извора енергије јесте питање наше самоодрживости у будућности”

На дебати под називом „Србија и ЕУ: Обновљиви извори енергије“ одржаној у Вршцу, указано је на то да Србија има велики енергетски потенцијал из обновљивих извора енергије, али да треба више да ради на подстицању јавно-приватног партнерства у овој области, да више користи средства из фондова Европске уније, као и пројекте прекограничне сарадње.

„Енергија воде, сунца, ветра, али и геотермалних извора и биомасе за добијање струје представљају будући капитал Србије. У овом делу Војводине постоји велики потенцијал за развој ветропаркова и коришћење ветроенергије као један од обновљивих извора енергије”, рекао је проф. др Дејан Миленковић са Факултета политичких наука. Он је истакао да корист, када је реч о обновљивим изворима енергије, јесте у томе што се она налази на територији сваке националне државе и додао да се на неки начин кроз њено коришћење обезбеђује одговарајући степен енергетске безбедности једне земље.

Професор Миленковић сматра да постоји могућност значајног повећања експлоатације обновљивих извора енергије, уколико се уложи напор кроз системске реформе.

Марко Вујић из Центра за еколошку политику казао је да Србија има занимљиве и прилично обимне потенцијале у сфери обновљивих извора енергије које не користимо довољно, пре свега у биомаси, соларној енергији и ветроенергији. Он се осврнуо и на нуклеарну енергију, све чешће посматрану у еколошком контексту, која је према неким теоретичарима будућност опстанка планете. „Чињеница је да на планетарном нивоу добијамо мање од 20 одсто енергије из обновљивих извора енергије. Земље које предњаче у томе јесу земље чланице Европске уније.”

Вујић је закључио да треба да се угледамо на Европску унију, јер је баш она, на глобалном нивоу, коловођа у борби заштите животне средине и да је поглавље 27 превасходно фокусирано у интересу грађана Републике Србије.

Дебата у Вршцу део је серије догађаја који Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука у Београду организују у 17 градова Србије у сарадњи са Европским покретом у Србији – Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево.

Ове дебате одржавају се у оквиру пројекта „Европа за мене” који подржава Делегација Европске уније, са идејом да се у јавности покрену разговори на теме значајне за Србију у процесу европских интеграција и грађанима пруже проверене и корисне информације.

_DSC0203 _DSC0198 _DSC0194 _DSC0185 _DSC0179 _DSC0176 _DSC0171 _DSC0158 _DSC0152 _DSC0136 _DSC0134 _DSC0187 _DSC0161 _DSC0155 _DSC0149

Related Posts