Вести

Инвестиције и улагања у Србији – шта недостаје?

„Уколико желимо да уђемо у Европску унију треба да прихватмо европске вредности у Србији, јер је основ целе те идеје да се остваре вредности које су приближне стандардима Европске уније“, рекао је проф. др Михаило Црнобрња, председник Европског покрета у Србији на дебати под називом „Инвестиције и улагања у Србији – шта недостаје?“, која се одржала на Економском факултету Универзитета у Крагујевцу.

Професор Црнобрња указао је на то да инвестиције могу другачије да се употребе како би добиле бољи и већи ефекат и на друштвени производ и на задовољство становништва, попут улагању у инфраструктуру, здравство, науку и културу. Он се осврнуо на Кину, као стратешког партнера Србије, и истакао како би требало од Кинеза да научимо како се БДП држи на високом нивоу.

Новинар Миша Бркић казао је да Србији недостаје национална стратегија, као и да је неопходно да наша земља нађе начин да помири две важне чињенице, односно улазак у ЕУ и кинески капитал, јер се у земљама ЕУ креирају пакети мера заштите од уплива кинеских компанија. Када је реч о субвенционисању страних инвеститора, Бркић сматра да тај инструмент економске политике ствара већу конкуренту способност страних инвеститора, нарушава тржишну утакмицу, али и ствара корупцију, те стога предлаже подстицање инвеститора кроз пореску политику.

Наводећи Ирску, као успешан пример стратегије за привлачење улагача, нагласио је да је она то постала захваљујући понуди скупе и образоване радне снагу, као и ниске пореске стопе и због тога Србија треба да одлучи да ли жели да буде држава јефтине радне снаге или модерна европска држава која ће учествовати у 4. индустријској револуцији.

Доц. др Марко Славковић, продекан за научно-истраживачки рад са Економског факултета Универзитета у Крагујевцу осврнуо се на проблем одласка високообразованог становништва из земље. „Одлазак стручног кадра кочи српски развој и ми, уколико желимо да имамо већи помак у економији, треба да нађемо механизме и начине како бисмо те људе задржали“, рекао је доцент Славковић. Он је закључио да је суштина развоја привреде владавина права, односно исти третман и исте могућности за све.

Дебата у Крагујевцу део је серије догађаја које Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука организују у укупно 17 градова Србије, у сарадњи са Европским покретом у Србији – Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево. Дебате се одржавају у оквиру пројекта „Европа за мене“ који подржава Делегација Европске уније, са идејом да се у јавности покрену разговори на теме значајне за Србију у процесу европске интеграције и  грађанима пруже проверене и корисне информације.грађанима пруже проверене и корисне информације.

_DSC0469 _DSC05022 _DSC05000 _DSC04911 _DSC04899 _DSC0521 _DSC0519 _DSC0513 _DSC0512 _DSC0505 _DSC0503 _DSC0501 _DSC0497 _DSC0494 _DSC0488 _DSC0487 _DSC0480

Related Posts