Вести

,

ОДРЖАНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА АНАЛИЗЕ НАЛЕДА И ФПН-а О ПОРЕСКОМ И НЕПОРЕСКОМ ОПТЕРЕЋЕЊУ ПОЧЕТНИКА У ПОСЛОВАЊУ

У просторијама Савеза економиста Србије, јуче је одржана презентација анализе о пореском и непореском оптерећењу почетника у пословању, коју су заједно израдили Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Факултет политичких наука уз подршку Немачке развојне сарадње.

Анализа нуди модел изузећа од плаћања пореза на добит и пореза и доприноса на зараде односно паушалног пореза у трајању од годину дана за предузетничке радње и микро фирме. Намењен је младима који су у последњих шест месеци завршили средњу школу или факултет, као и лицима која су дуже од шест месеци на евиденцији НСЗ. Здравствено осигурање за њих и њихове раднике било би покривено из буџета док би могли сами да уплаћују доприносе за пензионо и незапосленост.

– Применом ове мере омогућили бисмо да већ следеће године готово 8.000 нових предузетника допринесе економском развоју Србије, а да за то потрошимо осам пута мање новца него што се сада издваја за програме подршке. Подстицаје за почетнике видимо као једну од три приоритетне мере Националног програма за сузбијање сиве економије – изјавио је Горан Питић, председник НАЛЕД-овог Савеза за фер конкуренцију, на данашњем представљању Анализе.

Није скупо регистровати фирму, али са 180.000 динара подстицаја државе почетници не могу да покрију ни порезе и доприносе на своју зараду у првој години.

“Наш предлог мере је да се ослободе плаћања пореза на добит, пореза и доприноса на зараде, односно паушално утврђеног пореза у периоду од годину дана. Наш предлог је да то на самом почетку буду свршени студенти и средњошколци”, каже Ирена Ђорђевић из Националне алијансе за локални развој.

“Ми морамо, отворено говорећи, бити свесни да су на десет апликација три лажне. Да ли ће то покушати родитељи или серијски писци бизнис планова… Свачега има у пракси и да се ове мере не би компромитовале, треба заштити од таквих ситуација”, објашњава Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде.

Никола Алтипармаков из Фискалног савета Србије сматра да се не треба ограничавати само на развој предузетништва код младих.

“Чињеница је да да бисте се опробали у приватним водама треба доста искуства, знања. Мислим, ако хоћемо да покушамо да стимулишемо приватно  предузетништво нема разлога да се ограничавамо на младе. Треба дати шансу људима од 40 година који имају искуство”, наглашава Алтипармаков.

Kроз подстицаје почетницима се олакшава почетак пословања јер је тешко очекивати да почну да плаћају значајне обавезе иако у почетној фази немају приходе. НАЛЕД посебан акценат ставља на стимулисање младих код којих стопа незапослености премашује 30% и скоро три пута је већа од опште (13%). Уз то, свега 7,8% младих има статус послодавца или раде у породичним фирмама.

Анализа пореског и непореског оптерећења почетника у пословању креирана је као основа за увођење подстицаја и показује да би процењени трошкови за државни буџет износили између 1,4 и 1,9 милијарди динара. Да би пореско ослобођење било најбољи вид подршке оцењено је и на основу података да чак 62% привредника у Србији истиче порез и доприносе на зараде као највеће оптерећење пословања, али и на основу међународних искустава јер сличан модел примењују земље попут Индије, Kине, Ирске и Сингапура и бележе повећање броја старт-уп фирми и инвестиција.

13

Related Posts