Вести

Одржана дебата на тему „Будућност Србије: изазови спољне, безбедносне и одбрамбене политике Србије“

На Факултету политичких наука, у организацији Института за европске послове и Факултета политичких наука одржана је дебата на тему „Будућност Србије: изазови спољне, безбедносне и одбрамбене политике Србије“. Дебату  је отворио продекан за развој Факултета политичких наука, проф. др Дарко Надић који је поздравио све присутне у име управе Факултета и захвалио се гостима на издвојеном времену. У дебати су учествовали Његова Екселенција Арне Санес Бјорнстад (Arne Sannes Bjornstad), амбасадор Норвешке у Србији, Зоран Јовановић, начелник одељења за НАТО и Партнерство за мир у Министарству спољних послова, Драган Шормаз,народни посланик и шеф делегације Народне скупштине Републике Србије при Парламентарној скупштини НАТО-а и Роберт Пшел, виши саветник са Русију и Западни Балкан, НАТО одељење за јавну дипломатију.

Амбасадор Норвешке у Србији, Њ.Е. Арне Саннес Бјорнстад истакао је, који су, по његовом мишљењу, највећи изазови са којима се сусреће Србија. Он је, такође, образложио и своје мишљење о хипотетичким могућностима чланства Србије у НАТО, нагласивши поштовање тренутног опредељења за војну неутралност Републике Србије. Роберт Пшел, виши саветник са Русију и Западни Балкан у НАТО одељењу за јавну дипломатију,  сагласио се са амбасадором Норвешке и додао да НАТО поштује изборе сваке државе понаособ. Истакао је и да постоји велики број пројеката на којима сарађују НАТО и Србија. Начелник одељења за НАТО и Партнерство за мир у Министарству спољних послова Зоран Јовановић је указао на то да је Србија окружена земљама чланицама НАТО-а и да са њима развијену сарадњу. Драган Шормаз, народни посланик и члан Српске напредне странке и шеф делегације Народне скупштине Србије при Парламентарној скупштини НАТО-а оценио је да се стање у свету стално мења, да су изазови другачији и као један од примера навео је мигрантску кризу, а објаснио је и да положај Србије зависи од њеног економског, привредног и индустријског раста.

Уводна излагања учесника дебате најпре је коментарисао дискутант Милан Крстић. асистент на Факултету политичких наука. Модераторка Ивана Константиновић је потом отворила дискусију са говорницима која су се односила на питања наведена у самом називу дебате, након чега су у дискусију били укључени и присутни студенти који су имали велики број питања за говорнике.

_DSC0095 _DSC0092 (1) _DSC0088 (1) _DSC0087 (2) _DSC0086 _DSC0085 _DSC0083 (1) _DSC0081 (1) _DSC0080 _DSC0079 (1) _DSC0078 _DSC0074 _DSC0073 _DSC0072 (1) _DSC0071 _DSC0068 (2) _DSC0065 _DSC0064 _DSC0062 (1) _DSC0059 _DSC0058 _DSC0057

Related Posts