Вести

Развој пољопривреде у Србији и европски стандарди

‚‚Највећи трговински партнер Србије јесте Европска унија. Не само да је географски најближа, већ и 90 одсто производа извозимо управо у земље чланице Уније, као и чланице ЦЕФТА-е“, рекао је Милош Миловановић, консултант у Дивизији инвестиционог центра у организацији ФАО. На дебати ‚‚Развој пољопривреде у Србији и европски стандарди“, одржаној у Зрењанину, говорили су и Стела Стрсоглавец, консултанткиња за одрживу пољопривреду и чланица Националног конвента о Европској унији и Урош Давидовић, аутор и водитељ емисије ‚‚Боља земља“.

Милош Миловановић истакао је да је пољопривреда кључни елемент у аграрној политици како ЕУ, тако и наше земље, и да је неопходно да пољопривредни произвођачи оснивају задруге. Он је додао да је држава дужна да грађанима обезбеди бенефите како би до тог удруживања и дошло.

‚‚Како домаћи пољопривредници процес европских интеграција не би схватали као нешто уперено против њих, потребно је реформисати не само институције, већ и свест самих грађана“, изјавила је Стела Стрсоглавец. Она је објаснила да се добробит радника огледа у удруженом наступању на европском тржишту и доброј комуникацију са државним институцијама. Стрсоглавец је као добар пример коришћења средстава из ИПАРД фондова навела успостављање произвођачких група, чија је улога да иницирају и током целе године одржавају дијалог са државним институцијама, као и да прате кретања на светском тржишту.

Урош Давидовић казао је да је усвајање европских стандарда важно првенствено због добробити наше земље, али и због савремених захтева тржишта. Он је подвукао да велики проблем у Србији представља недостатак обрадивог земљишта, као и све мањи број младих у селима, који због немања средстава одлазе из земље. Давидовић је закључио да се фокус, поред улагања у ресурсе, све више преусмерава на добробит пољопривредника како би се спречила демографска катастрофа у Србији.

Дебата у Зрењанину део је серије догађаја које Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука организују у укупно 17 градова Србије, у сарадњи са Европским покретом у Србији – Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево.

Дебате се одржавају у оквиру пројекта „Европа за мене“ који подржава Делегација Европске уније, са идејом да се у јавности покрену разговори на теме значајне за Србију у процесу европске интеграције и грађанима пруже проверене и корисне информације.

 

_DSC0082c _DSC0087 (3) _DSC0093 _DSC0095 (1) _DSC0100 (1) _DSC0116 _DSC0120 _DSC0121 _DSC0125c _DSC0127 _DSC0128 (1)

Related Posts