Вести

Предавање „Протестантизам и његов утицај на друштво, економију и појединца“

Гости Факултета политичких наука поводом петстогодишњице протестантске реформације били су проф. др Џорџ Хенкок, професор на Универзитету у Филаделфији и проф. др Роланд Вернер, доктор филозофије, теологије и филологије, лутерански свештеник Велике цркве, аутор преко 40 књига.

 „Мартин Лутер je, противећи се искварености свештенства и продаји индулгенција,  закуцао деведесет и пет теза на црквена врата у Витенбергу. Овај догађај променио је свет и утицао на начин на који размишљамо данас, на целокупно друштво, економију и науку“, рекао је професор Вернер. Он је додао да су на реформацију утицале и неке важне појаве, попут проналаска технике штампања, пада Константинопоља и повећаног интересовања људи да Библију читају на матерњем језику. „Реформација је, омогућивши превод Библије на матерњи језик, значајно утицала и на образовање друштва. Међутим, преводећи Библију, мора се водити рачуна  о културном наслеђу заједнице на чији се језик она преводи, како се посебност народа не би угрозила универзалним преводом“, истакао је проф. др Роланд Вернер.

Професор др Џорџ Хенкок осврнуо се на важност других догађаја који су претходили реформацији. Један од њих је доношење „Magna carta libertatum“, повеље која је ограничила моћ енглеских краљева и успоставила једнакост свих пред богом. „Од овог догађаја 1215, до протестантске реформације 1517, десио се значајан морални пад и корумпираност папства. Лутерова теологија управо зато оспорила је ауторитет папске институције, учећи људе да је једини извор милости Библија“, нагласио је професор Хенкок. Он је указао и на чињеницу да је реформација отпочела захваљујући жару младих људи, те је подсетио студенте да је управо ово период за стварање великих дела.

Related Posts