Вести

Дебата „Наставак реформе правосуђа као основ за чланство у ЕУ“

На дебати одржаној у ЕУ инфо центру у Београду под називом „Наставак реформе правосуђа као основ за чланство у ЕУ“ панелисти су се усагласили да су независност правосудног система и његов развој важни фактори у процесу реформе ове гране власти.

Милан Антонијевић, директор Комитета правника за људска права JUKOM и координатор Радне групе Националног конвента о ЕУ за Поглавље 23 истакао је да је реформа правосуђа обједињена изменама закона, али да се више огледа у тренутно актуелном процесу о измени Устава. Он је нагласио да правосудни систем не треба да буде под утицајем политичких актера, већ да треба сам себе да реформише. „У процесу Европских интеграција потребно је уложити већу енергију у праћењу онога што држава чини односно у праћењу хармонизације домаћих закона са поглављем 23“, рекао је Антонијевић.

Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије указала је на то да, када говоримо о реформи правосуђа, треба да имамо у виду да законе, којима се креирају услови рада судија и тужилаца, предлажу и доносе извршна и законодавна власт. „У реформе треба да улазимо са свешћу о нашој правној традицији и систему, зато оне треба да буду сукцесивне, а не револуционарне. Најбоље би било да унапред вршимо неку врсту симулације закона односно провере шта ће бити добро, а шта лоше уколико такве законе донесемо“, објаснила је Бољевић.

„Основни захтев Венецијанске комисије је искључити политку из избора судија и тужилаца, и сматрамо да је то основни мотив што смо ушли у тај поступак измене Устава у области правосуђа“, истакао је Ненад Стефановић из Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије. Он је закључио да у овом процесу измене Устава постоје две стране, са једне судије, тужиоци и професионалци, а са друге држава, и додао да се грађани налазе између и да очекују бољитак.

Дебата у Београду део је серије догађаја које Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука организују у укупно 17 градова Србије, у сарадњи са Европским покретом у Србији – Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево.

Дебате се одржавају у оквиру пројекта „Европа за мене“ који подржава Делегација Европске уније, са идејом да се у јавности покрену разговори на теме значајне за Србију у процесу европске интеграције и грађанима пруже проверене и корисне информације.

 

Related Posts