Вести

,

Студентска дебата „Реч на реч”

На Факултету политичких наука одржана је студентска дебата „Реч на реч” у организацији Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) и Дебатног клуба Факултета политичких наука. Такмичари Александар Ивковић, Теодора Решетар, Филип Станарчић и Марта Васић дебатовали су о 3 теме: пријем Косова* у УНЕСКО и независност Каталоније; питање квота за националне мањине на факултетима; легализација истополних бракова. Модератор је био новинар Зоран Станојевић.

Учесници дебате имали су 3 минута укупно за сваку тему – у 3 круга дебатери су имали по један минут времена да представе своје аргументе. Њихове оријентације при заузимању ставова биле су десна, либерална, леви центар и лева. По гласовима публике, победница је Марта Васић.

По завршетку дебате, своје коментаре и сугестије изнели су проф. др Зоран Стојиљковић и проф. др Дејан Миленковић са Факултета политичких наука и Бојан Клачар испред ЦеСИД-а. Сва тројица су били сагласни да је за овако комплексне теме потребно више времена за излагање аргумената, али је ипак сваки од њих посаветовао учеснике како да превазиђу овај проблем и да своје излагање прилагоде овом временском периоду.

„Приметио сам да су колегинице веома агресивне у свом наступу, а колеге доста опуштеније. Имајте у виду да дебата треба да буде аргументована, а не борба силе”, закључио је проф. др Стојиљковић. Проф. др Дејан Миленковић рекао је да му се свиђа форма, али је предложио да уводна дебата буде дужа за 30 секунди, а остала два круга да остану истог трајања. Уз то је додао да дебатери са мање речи могу да буду аргументованији и да тако победе проблем са недостатком времена. „Ово није реалан формат јер се у стварности не знају питања унапред, али је добар за вежбање. Што се времена тиче, пракса је да се чак скраћује дебата и на мање од минут”,  истакао је Бојан Клачар из ЦеСИД-а.

 

Related Posts