Вести

,

Одржана трибина ,,САД као константа у политици Латинске Америке“

Трибина Сједињене Америчке Државе као константа у политици Латинске Америке, у организацији Клуба студената Факултета политичких наука, одржана је на Факултету политичких наука. О односу САД-а и Латинске Америке говорили су Њ. Е. др Дија Надер де Ел-Андари, амбасадорка Венецуеле у Србији и професор др Слободан С. Пајовић, декан Геоекономског факултета Универзитета Мегатренд.

,,Када почне неки сукоб, прво што умре је истина. Међународни медији су у рукама шест великих компанија, стога све пласиране вести као да су диктиране новинарима“, рекла је Њ. Е. де Ел-Андари. Она је указала да је Венецуела изложена грађанском рату. Иако ова земља има највеће нафтне резерве у свету, она ипак трпи велику економску агресију, објаснила је амбасадорка Венецуеле у Србији. ,,У медијима је приказано да је већина државе захваћена немирима, а заправо је мање од један посто у сукобу. Нико није пренео марш подршке Боливарској влади, само су приказани протести“, додала је Њ. Е. де Ел-Андари.

Према речима проф. др Слободана С. Пајовића, однос САД-а и Латинске Америке је веома сложен. То зависи и од унутрашњих и од спољашњих варијабли, појаснио је проф. др Пајовић. ,,Деведесетих дошло је до фазе сложене међузависности. САД као хегемон слаби што се више иде ка југу“, навео је проф. др Пајовић. Он је оценио да се односи Латинске Америке и САД-а могу изучавати на основу мандата председника САД-а. Двадесет и први век Латинске Америке не може се свести само на однос држава, јер она представља регион, закључио је проф. др Пајовић.


Related Posts