Вести

,

Одржана трибина „Европска политика и развој руралних заједница” у Новом Пазару

„Неопходно је задржати младе и жене на селу, јер без њих нема породице и домаћинства, нема будућности”, истакла је професорка др Ксенија Петовар, социолошкиња и професорка у пензији са Архитектонског факултета и Географског факултета Универзитета у Београду, на дебати под називом „Европска политика и развој руралних заједница” одржаној у Новом Пазару.

„У односу на доба социјализма, када је село било запуштено, а удруживање ограничено, данашњицу одликује слобода удруживања и велика доступност фондова Европске уније у области привреде”, рекла је професорка Петовар. Она је нагласила да је изузетно важна апсолутна подршка мушкараца у економској самосталности жена, јер то јача породицу и интегрише домаћинство, и указала на значај спремности старијих да сарађују са младима.

„Упркос статистикама, према којима је виша стопа запослености у селу него у граду, у ризику од сиромаштва је преко једне трећине људи на селу”, указала је Сарита Брадаш, истраживачица из Фондације Центар за демократију. Брадаш је рекла да је потребно да села учинимо добрим местима за живот, а да су извесност и сигурност предуслови за психичко и физичко здравље становништва. Она је додала да је на селу висока стопа рањиве запослености коју чине неформални сектор и помажући чланови домаћинства, највише жене.

Игор Којчић, пројектни менаџер из Иницијативе за развој и сарадњу ИДЦ, навео је конкретан пример добре праксе у виду социјалних предузећа где одговорност лежи у интересу свих који учествују и ствара ситуацију у којој сви добијају. „Највећи хендикеп људи јесте недостатак информација који људе спречава да користе државне субвенције, средства иностраних донатора, као и ИПАРД фондова ЕУ”, предочио је Којчић. Он је закључио да свој живот и ресурсе морамо узети у своје руке.

Дебата у Новом Пазару део је серије догађаја које Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука организују у укупно 17 градова Србије, у сарадњи са Европским покретом у Србији – Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево.

Дебате се одржавају у оквиру пројекта „Европа за мене“ који подржава Делегација Европске уније, са идејом да се у јавности покрену разговори на теме значајне за Србију у процесу европске интеграције и грађанима пруже проверене и корисне информације.

      

Related Posts