Вести

,

Конференција ”Парламентарни избори у Немачкој: изборни резултати и последице”

Конференција ”Парламентарни избори у Немачкој: изборни резултати и последице”, у организацији Центра за демократију и Центра за немачке студије Факултета политичких наука, а уз подршку немачких фондација Конрад Аденауер, Хајнрих Бел и Ханс Зајдел, одржана је у среду, 5.12.2017 године, у Народној скупштини Републике Србије.

Скуп је отворио др Владимир Маринковић, народни посланик и потпредседник Скупштине, уз запажање да је формирање нове немачке владе од великог значаја и за Европску унију и за Европу у целини. ,,Сматрам да овакви разговори помажу бољем разумевању политичког процеса у Немачкој и могу да допринесу бољим односима и сарадњи наше две земље”, рекао је Маринковић.

Њ.Е. Аксел Дитман, амбасадор Савезне републике Немачке у Србији приметио је да је формирање немачке владе овог пута посебно занимљиво, због формирања широке коалиције. ,,Без обзира на то која коалиција формира владу, увверен сам да се ништа неће променити када је реч о проевропском ставу Немачке”, изјавио је господин Дитман.

,,Немачка се залаже за политичку стабилност и поузданост у политичком систему, па због тога сматрам да за политичке актере никад није било занимљивије у Немачкој него данас”, саопштио је Норберт Бекман – Диркес, директор Фондације Конрад Аденауер.

,,Развијеније демократије на које се ми често угледамо могу такође да се нађу у политичкој кризи, и драго ми је да смо се окупили да дискутујемо о томе”, рекла је Паола Петрић, заменица директора Фондације Хајнрих Бел.

Уводну реч имао је и Луц Кобер, директор Фондације Ханс Заидел. ,,Наше фондације подржавају Србију већ дуго, али ретко имамо прилику да учествујемо заједно на оваквим скуповима, који су веома значајни”, приметио је господин Кобер.

Професор др Славиша Орловић, руководилац Центра за демократију Факултета политичких наука, објаснио је да су избори у Немачкој значајни  и за регион и Европу. ,,Овакве конференције веома су битне због повећања видљивости немачке културе и избора у Србији.”, додао је Орловић.

Штефан Еверс, одборник и заменик председника посланичке групе ЦДУ, предочио је да до сада у Немачкој није било оваквих резултата избора и да се налазе у историјској ситуацији. ,,Изненадио сам се како су се странке након избора опходиле једна према другој, што је чудније од самих резултата избора.”, указао је господин Еверс.

Др Себастиан Буков, референт за политичка и партијска истраживања из Фондације Хајнрих Бел, поставио је питање да ли се исплати ићи на нове изборе, иако је та опција још увек отворена. ,,Уколико дође до поновљених избора, не само да ће бити компликација у организацији, већ то ствара нову политичку несигурност у држави”, закључио је  Бел.

Други панел отворио је Михаел Бранд, посланик немачког Бундестага, главни одбор Бундестага, члан Парламентне групе пријатељства Немачка – Југоисточна Европа, портпарол посланичке групе ЦДУ/ЦСУ за политику људских права. Панел је модерирао Милан Крстић, асистент на Факултету политичких наука. ,,У Немачкој је потребна влада која доноси одлуке, која ће колективно наступати и дати одговоре на сва горућа питања”, сматра господин Бранд. Он је додао да је на листи приоритета најважнија Немачка и њени грађани, па тек онда политичке партије.

,,У Немачкој је важно усклађивати програме при формирању владе, док питање ресора није примарно, као што је случај и у другим стабилним демократијама.”, казао је проф. др Славиша Орловић. Он је објаснио да је политичка стабилност фактор који ће сигурно имати велику улогу у формирању владе, јер је то нешто што је неопходно кад су присутне политичке или друштвене кризе попут мигрантске и ширења популизма.

,,У Немачкој не постоји политичка криза, како неки аналитичари тврде, већ само гледамо демократију на делу”, изјавио је Андреј Ивањи, новинар недељника ”Време”. Он је нагласио да је ово само демократски процес који ће се убрзо завршити.

,,Све очи су упрте у Немачку и формирање немачке владе, јер никоме у Европи не одговара слаба Немачка.” образложио је Стефан Сурлић, асистент на Факултету политичких наука. Такође је указао на то да је без Немачке немогуће било какво озбиљније редефинисање односа у Европској Унији.

Деспот Ковачевић, истраживач сарадник на Факултету политичких наука сматра да ЦДУ делује као најстабилнија немачка партија. ,,Као што је Англа Меркел рекла, велика коалиција се прави због великих проблема, што нас наводи на закључак да је ситуација у Немачкој озбиљна”, закључио је Ковачевић.

Последице мигрантске кризе виде се у резултатима избора, сматра Лазар Глишовић, сарадник на Факултету политичких наука. ,,Ова криза ојачала је десницу, зато што је приметан страх гласача од толиког броја избеглица”, предочио је Глишовић.


Related Posts