Вести

,

Одржана трибина ,,Искуство и младост – међугенерацијски поглед на социјалну политику и социјални рад“

Трибина ,,Искуство и младост – међугенерацијски поглед на социјалну политику и социјални рад“ одржана је на Факултету политичких наука у организацији Уније студената социјалног рада (УССР). О теми су говорили проф. др Милосав Милосављевић професор факултета политичких наука у пензији, мр Градимир Зајић социолог и оснивач ISP мреже и саветник за информисање Републичког завода за социјалну заштиту Ненад Стојановић.

Др Милосав Милосављевић истиче да углед социјалних радника зависи од окружења у коме делују, као и од њихових капацитета да се носе са изазовима једне одговорне професије коју дефинитивно није лако радити. ,,Неопходно је не само знање, већ и домишљатост и способност промишљања и увиђања могућности деловања у оквиру социјалног рада“, изнео је др Милосављевић. Он додаје да живимо у неразвијеној средини и да у таквом друштву треба пуно воље у раду са најтежим људским материјалом у којем треба развијати хуманитарно право.

Мр Градимир Зајић говорио је о значају неформалног образовања које је поред формалног неопходно за рад у оквиру социјалне политике. ,,Знање се мора развијати и продубљивати свакодневно, а такође је битно и искористити и све прилике које се указују.“ У наставку је осврнуо на међугенерацијске конфликте који су све заступљенији због неразумевања које влада међу генерацијама.

Ненад Стојановић сматра да је после 2000. године главни проблем социјалне политике увођење неолибералног концепта социјалне заштите јер сматра да су нека његова решења превазиђена. ,,Треба на бољи и свестранији начин да се обраћамо према старима зато што постајемо једна од најстаријих земаља у овом делу Европе“, изнео је Стојановић. Према Републичком заводу за статистику 19% становништва је старије од 65 година, што је веома забрињавајући податак, закључује он.


Related Posts