Вести

,

Разговор о књизи др Ђорђа Павићевића и др Марка Симендића ,,Дисциплиновање демократије: класичне критике и модерна спорења”

Удружење за политичке науке Србије и Центар за студије конституционализма позивају вас на разговор о књизи Дисциплиновање демократије: класичне критике и модерна спорења аутора Ђорђа Павићевића и Марка Симендића у петак, 22. децембра 2017. године у слушаоници 3 са почетком од 14 часова. Књига је објављена у издању Едиције Реч Фабрике књига.

У разговору учествују:

Тончи Курсар, Факултет политичких знаности Свеучилишта у Загребу
Милан Подунавац, Факултет политичких наука
Иван Миленковић, Трећи програм Радио Београда
Дејан Илић, уредник Фабрике књига

О књизи:

“Савремена идеја демократије има две снажне карактеристике. С једне стране, ради се о појму који је тако моћан да је постао универзално легитимационо начело сваког савременог политичког поретка. С друге стране, то је појам испражњен од садржаја. Демократијом се лако може назвати и нешто што није демократија, а њена легитимациона моћ чини да то буде посебно примамљиво. Ширење демократије и нормативна прихватљивост њеног појма постигнути су по цену де-демократизације демократије. У књизи се полази од претпоставке да нешто није у реду са таквом концепцијом демократије. Опис стања демократије после Другог светског рата Ханса Келзена сличан је данашњим описима. Келзен пише да је садржај симбола демократије толико испражњен да се може одбацити садржај, а да се задржи симбол. Келзен стога сматра да је од највеће важности разоткрити појмовну конструкцију помоћу које је тај симбол тако успешно изврнут. Сматрамо да опет вреди поставити исто питање. Потребно је потражити нове одговоре.”

Ђорђе Павићевић и Марко Симендић

О ауторима:

Ђорђе Павићевић предаје политичку теорију на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Бави се политичком филозофијом и савременом политичком теоријом. У Фабрици књига објавио је студију “Правда и политика: наслеђе и границе политичке филозофије Џона Ролса” (2011).

Марко Симендић (1985) предаје на Факултету политичких наука Универзитета у Београду историју политичке мисли. На Универзитету у Јорку (УК) завршио је мастер студије и одбранио докторат 2011. Бави се раном модерном политичком филозофијом, теоријама друштвеног уговора, те идејама суверености, личности и представљања.

http://www.fabrikaknjiga.co.rs/disciplinovanje-demokratije-klasicne-kritike-i-moderna-sporenja/ 

Related Posts