Вести

,

Дебата ,,Перспективе дијалога о Косову“

Дебата ,,Перспективе дијалога о Косову“, на којој су говорили Немања Стјепановић из Фонда за хуманитарно право, Наим Лео Бешири, директор Института за европске послове, Јована Радосављевић, директорка Нове друштвене иницијативе из Косовске Митровице и Стефан Сурлић, асистент на Факултету политичких наука, одржана је на Факултету политичких наука у организацији Иницијативе младих за људска права.

Дијалога између Београда и Приштине нема без европских интеграција, нагласио је Наим Лео Бешири. ,,Европска Унија тражи нормализацију односа са Приштином, али не постоји њена дефиниција, тако да је ситуација врло комплексна“, објаснио је Бешири. Он је подвукао да неће доћи до напретка уколико не постоји правно обавезујући документ.

,,Циљ дијалога је нејасан, треба прецизније одредити приоритете и крајње исходе“, изјавио је Немања Стјепановић. Он је додао да дијалог не може да прође без приче о прошлости и узимања у обзир свих актера, посебно људи који тамо живе. ,,Постоје многи предлози по питању Косова које није могуће остварити, као и многа нереална очекивања по питању решавања сукоба“, изнео је господин Стјепановић.

,,Унутрашњи дијалог је увертира за решавање питања Косова, у ком ће вероватно ЕУ имати главну улогу“, оценила је Јована Радосављевић. Предочила је да постоје две могуће опције – уређење односа без решавања статуса или различити модалитети признања. ,,После Бриселског споразума дошло је до велике интеграције и прогреса, али и даље нико нема конкретна решења већ само идеје“, навела је Радосављевићева.

Добро је што се шири тема и не разговара само о статусу Косова, сматра Стефан Сурлић. ,,Не треба губити време и причати о прошлости, јер се тиме удаљавамо од истине, већ се треба бавити будућношћу“, истакао је Сурлић. Сваки став је легитиман и треба да буде изнесен, и сви актери треба да имају подједнака права да буду укључени, закључио је.

 

Related Posts