Вести

,

Предавање „Безбедносни изазови и претње Републици Србији“

Предавање „Безбедносни изазови и претње Републици Србији“ коју је организовала студентска организација Бастион одржано је на Факултету политичких наука. О овој теми је говорио генерал-мајор у пензији и директор Евроазијског безбедносног форума професор др Митар Ковач.

„Како водити чамац у том немирном мору какав је данас свет? Ми смо једна мала држава у овом глобалном селу“, рекао је др Ковач. Према његовим речима, политика националне безбедности Републике Србије не сматра ниједну државу непријатељском унапред. Он је објаснио да неутрална држава мора да има веће војне капацитете од држава чланица које већ имају војна савезништва. „Стање војног фактора условљено је економским и демографским чиниоцима. Наредна година биће година војних и политичких притисака“, казао је др Ковач.

Професор др Митар Ковач је додао да се свака тачка на свету мора детаљно преиспитивати. Код глобалних играча се може видети колико и на који начин утичу на мање развијене земље. „Сирија је пример на коме се може анализирати моћ великих сила. То је држава која није била сагласна са глобалном стратегијом те је доживела судбину разорене земље“, истакао је др Ковач. Он је указао на то да могућност ратовања није ни велика, а ни мала.  Професор Ковач је закључио да до међународних сукоба долази када су угрожени нечији велики интереси.


Related Posts