Вести

,

Разговор о књизи др Ђорђа Павићевића и др Марка Симендића ,,Дисциплиновање демократије: класичне критике и модерна спорења”

Удружење за политичке науке Србије и Центар за студије конституционализма организовали су разговор о књизи Дисциплиновање демократије: класичне критике и модерна спорења аутора Ђорђа Павићевића и Марка Симендића на Факултету политичких наука. У разговору су учествовали: Тончи Курсар са Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу, Милан Подунавац са Факултета политичких наука Универзитета у Београду, Иван Миленковић са Трећег програма Радио Београда, и Дејан Илић, уредник Фабрике књига.

,,Имао сам велико задовољство читајући ову књигу, која је приказ историјског штива развоја демократије, налажења равнотеже између нормативног статуса и сталног скептицизма према демократији“, рекао је професор др Милан Подунавац. Он је навео да колективно практиковање суверенитета народа одликује суштину демократије са којом нас аутори упознају кроз дело.

Иван Миленковић, са Трећег програма Радио Београда нагласио је да не постоји ниједно велико дело политичке филозофије које није било у вези са временом у коме је настало, као и да не постоји универзална дефиниција демократије, јер се она мења како се мења и друштво. ,,Демократија свакако представља недовршив поредак, што указује на то да је она усавршива, и да баш због те карактеристике не можемо наићи на једнострано дефинисање овог појма“, објаснио је Иван.

Тончи Курсар са Факултета политичких знаности Свеучилишта у Загребу истакао је значај методолошког приступа аутора, који први на овим просторима раздвајају концепције, идеје и појмове. ,,Потребно је да се запитамо шта би значио повратак изворног достојанства демократије, и да ли су њено име и смисао истог значаја?“, закључио је Тончи.

„Аутори јасно говоре о процесу кроз који демократија пролази, на шта се надовезује сумња да ли су људи способни да самостално одлучују о себи“, оценио је Дејан Илић, уредник Фабрике књига. У књизи се јасно говори о путу развоја  кроз који је демократија прошла од настанка па све до данас, и да су принципи на којима почива све више оруђе управљања неколицине, упозорио је Илић.

Свесни смо да ова књига није обухватила све аспекте који утичу на обликовање демократије, али сматрамо као битно да се истакне утицај који дистрибуција политичке моћи има на ограничавање демократије, казао је проф. др. Ђорђе Павићевић. „Знали смо да књига од почетка до краја неће моћи да одговори на сва питања, стога смо се осврнули на критике које су упућиване демократији и приметили да су исте постале њене позитивне одреднице“, подвукао је Павићевић

„Сведоци смо распрострањеног става да је народ носилац промена у демократијама, али и страха од давања моћи истом због сумње у одлуке које ће на тај начин бити донете“, подсетио је проф. др Марко Симендић. Он се осврнуо на то да су се у овој књизи бавили и такозваном злоупотребом назива демократија и које последице то може да произведе.


Related Posts