Вести

,

Промоција специјалног издања магазина „The Economist“

Промоција специјалног издања магазина „The Economist“ на српском језику у сарадњи са издавачком кућом Колор Прес Група седму годину за редом је одржана на Факултету политичких наука. О светској сцени у 2018. години говорили су уредник часописа „The Economist: Свет у 2018.“ Жикица Милошевић, декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић, председник Колор Прес Групе Роберт Чобан, продекан Факултета политичких наука проф. др Дарко Надић, професор Економског факултета и Факуклтета политичких наука и бивши амбасадор Републике Србије у САД др Иван Вујачић, спољнополитички коментатор дневног листа „Политика“ Бошко Јакшић и спољнополитички коментатор недељника „Нови магазин“ и бивши дописник дневног листа „Политика“ из Вашингтона Момчило Пантелић.

Уредник часописа Жикица Милошевић је објаснио да је „The Economist“ креиран по систему либералне демократије, али да је на читаоцима да донесу свој суд. „У следећој години нас очекују две велике битке: генерацијска која представља револуцију младих и геостратешка која осликава борбу између центара моћи“, употпунио је Милошевић.

Декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић је нагласио да читаоци овог часописа имају шансе за стицање нових идеја које могу омогућити даља преиспитивања. „Изузетно је важно да поред теоријског добијемо и практична предвиђања од стране стручњака, што овај магазин пружа“, рекао је Симић.

Према речима председника Колор Прес Групе Роберта Чобана битно је да читаоци развију способност да разумеју и прате светске токове кроз податке у текстовима. „Врло често статистика говори важне ствари ако се правилно прочита јер се начин конзумације медија променио из корена“, истакао је Роберт Чобан.

Продекан Факултета политичких наука проф. др Дарко Надић се осврнуо на еколошку ситуацију у свету. Он је закључио да сваки климатски споразум зависи од великих сила. „Европска Унија намеће стандарде на еколошком пољу и одлучује како спуштати или одржавати просечну температуру“, оценио је Надић.

Професор Економског факултета и Факултета политичких наука др Иван Вујачић је анализирао светску политичку сцену. Он је истакао да у специјалном издању магазина „The Economist“ читаоци могу наћи мноштво података о доминантним земљама. „Наредне године Европа ће се сусрести са изазовима које ће морати да решава без велике помоћи Сједињених Америчких Држава, чији ће циљ бити да се окрену себи“, навео је Вујачић.

Спољнополитички коментатор дневног листа „Политика“ Бошко Јакшић се осврнуо на ситуацију на Блиском Истоку и нагласио да се овај годишњак бави и том темом. „Часопис „The Economist“ је водич за лична предвиђања, зато треба да буде лектира онима који се баве међународним односима и новинарством“, изнео је Јакшић.

Спољнополитички коментатор недељника „Нови магазин“ Момчило Пантелић је казао да су Сједињене Америчке Државе формирале светски поредак док тренутно морају да се прилагођавају ономе што су саме обликовале. „Свет ће у наредној години обележити надметање Сједињених Америчких Држава и Кине, као и пораст унутрашњих трења широм света“, закључио је Пантелић.


Related Posts