Вести

,

Представљање српског издања књиге „Трагедија политике великих сила – измењено и допуњено издање“

Представљање српског издања књиге „Трагедија политике великих сила“ Џона Миршајмера, на којој су говорили проф. др Владимир Цветковић са Факултета безбедности, проф. др Милош Ковић са Филозофског факултета, Вељко Лалић, главни и одговорни уредник магазина Недељник, проф. др Драган Р. Симић, декан Факултета политичких наука, одржано је у среду, 17. јануара 2018. године, на Факултету политичких наука. Догађај је отворио мр Драган Живојиновић са Факултета политичких наука.

„Ова књига може и треба да послужи као добар водич за практично вођење политике, с обзиром на то да су теорије међународних односа сива зона“, сматра проф. др Владимир Цветковић. Он је додао да је теорија кључ за отварање и решавање свих универзалних и друштвених проблема.

„Миршајмерово издање је потребно свакој култури, а посебно је потребно нама. За нас су овакве књиге услови опстанка“, нагласио је проф. др Милош Ковић. Професор је указао да је аутор врсни познавалац историје и да је то нужан, али не и довољан услов за бављење друштвеним наукама.

„Наша јавност је подељена и треба јој што више оваквих дела. Надам се да ће се читати и у широј заједници, а не само у академским круговима“, навео је Вељко Лалић. Он је предочио да је Србија мала земља и да, уколико се теорије из књиге потврде, ми ћемо се опет наћи на судару великих сила.

„Да би се утврдио један став потребно је да саслушамо различите аргументе, јер врхунска форма сазнања тражи тај контрапункт, супротност у мишљењу“, истакао је проф. др Драган Р. Симић. Декан је закључио да је Миршајмер изнео врло смеле тврдње, али је сваку од њих чињенично документовао, због чега ова књига има изузетан друштвени значај.


Related Posts