Вести

,

Дебата у Краљеву – „Западни Балкан – једини регион на који ЕУ може да се прошири”

„Србији, као и земљама Западног Балкана, потребан је раст БДП-а између 5 и 6 одсто на годишњем нивоу како би за 15 до 20 година достигле европски просек“, указала је Сузана Грубјешић, генерална секретарка Европског покрета у Србији на дебати под темом „Србија и ЕУ: политички и економски односи“, одржаној у Краљеву.

Она је истакла да скоро две деценије европских интеграција у Србији имају као резултат веома изражену зависност од Уније и да се готово две трећине спољнотрговинских размена одвија са земљама чланицама ЕУ. Сузана Грубјешић нагласила је да је политички утицај ЕУ у региону знатно мањи од новца који она даје и да укупне инвестиције Европске уније у Србији износе 12,2 милијарде евра.

Према новом систему преговарања, Поглавља 23 Правосуђе и основна права, 24 Питања правде, слободе и безбедности и 35 Дијалог са Приштином имају суспензивну снагу, што значи да ако нема напретка у овим опоглављима, постоји могућност да нас закоче.

„За приступање ЕУ неопходан нам је преображај читавог друштва, од владавине права, економског напретка и успостављања стабилности, до добрих односа у региону. Период пред нама треба искористити за повратак поверења у Европску унију, јер је интерес ЕУ да има Србију уз себе“, поручила је Грубјешићева.

Владимир Међак, председник Истраживачког форума Европског покрета у Србији рекао је да је суштина интеграција хармонизација домаћег законодавства са правном тековином ЕУ и подвукао важност њихове доследне примене, јер је поента приступања Европској унији промена ситуације у земљи.

Међак је истакао значај Споразума о стабилизацији и придруживању јер нам он гарантује и даје правну сигурност да можемо да приступимо тржишту Европске уније и извеземо све оно што има квалитет. Он је указао на то да је само укидање царина недовољан услов да би се изашло на нечије тржиште, а да је велики проблем Србије то што и даље није чланица Светске трговинске организације.

„Европској унији је важно да очува стабилност на нашим просторима. Питања безбедности, као што су организовани криминал, тероризам, илегалне миграције, значајна су у односима ЕУ и региона. Процењује се да 1,7 милијарди евра годишње зарађују трговци који посредују шверцу у региону“, изјавила је проф. др Маја Ковачевић са Факултета политичких наука.

Професорка Ковачевић рекла је да преговори са ЕУ грађанима иду у прилог, јер Унија анализира стање у институцијама и тако нас проверава и „тера“ да будемо ефикаснији. Она нас стимулише да уређенијим и снажнијим системом допринесемо безбедности.

Дебата у Краљеву део је серије догађаја које Европски покрет у Србији и Факултет политичких наука организују у укупно 17 градова Србије, у сарадњи са Европским покретом у Србији – Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево.

Дебате се одржавају у оквиру пројекта „Европа за мене“ који подржава Делегација Европске уније, са идејом да се у јавности покрену разговори на теме значајне за Србију у процесу европске интеграције и грађанима пруже проверене и корисне информације.


Related Posts