Вести

,

Други дан конференције ,,Zlatibor Open”

Другог дана студентске политичке конференције Zlatibor Open одржано је предавање на тему ,,Србија и ММФ”. Професор др Дејан Миленковић најпре је учесницима приближио деловање и улогу Међународног монетарног фонда у Србији, док је предавање наставио професор др Божо Драшковић, бивши члан одбора Агенције за борбу против корупције.

,,Морамо гледати ширу слику и историјску вертикалу, како бисмо могли да разумемо оно што се данас дешава у Србији”, изјавио је професор Драшковић. Он је додао да није довољно посматрати само званичне уговоре и прописе, већ и ситуације у другим државама и политички систем у ком се економске реформе дешавају. ,,Не треба заборавити да економија увек има и другу димензију у међународним односима – она утиче на политику и у многим аспектима је обликује”, истакао је Драшковић.

Други панел одржан је на тему ,,Анализа београдских избора 2018.”. Говорници су били др Душан Вучићевић, асистент на Факултету политичких наука и Зоран Станојевић, новинар и уредник на Радио-телевизији Србије (РТС).

Говорећи о проблемима са којима се суочавају партије у Србији, др Душан Вучићевић је указао на то да је неопходно да се сви страначки лидери повуку са позиција, с обзиром на то да грађани немају више поверења у њих. ,,Пожељно је да и опозиција, а не само владајућа странка, покаже више интересовања за грађане и понуди јасно своје јавне политике на локалном нивоу”, предочио је Вучићевић. Такође, објаснио је и како је разочарање у тренутне страначке поставке актуелно и у Европи, као последица економских и мигрантских криза.

Зоран Станојевић је са медијског аспекта скренуо пажњу на све развијенију медијску доминацију, као и страх грађана који се често појављује у оквиру дискусија о изборима. ,,Просечан грађанин није спреман да ризикује свој  сигуран посао због обећања како ће му бити боље на новом радном месту, није спреман на непроверене потезе, па ни када је одабир власти у питању”, указао је Станојевић. Оно што исто истиче јесте несигурност у тренутну понуду, јер она не нуди никаква конкретна решења, већ се само своди на негацију постојећег режима.


Related Posts