Вести

,

Расправа „Систем националне безбедности у светлу уставне и демократске консолидације у Србији“

Факултет политичких наука и Београдски центар за безбедносну политику (БЦБП) позивају Вас на расправу „Систем националне безбедности у светлу уставне и демократске консолидације у Србији“, која ће се одржати у среду 28. марта 2018. од 16 часова на Факултету политичких наука у слушаоници бр. 4.

На расправи ће се говорити о уставној консолидацији у Србији, потреби и могућностима измена Устава Србије из 2006. године, месту безбедности у политичким системима постауторитарних и постконфликтних друштава, систему безбедности и мањкавостима његовог уставног уређења у Србији, њиховим последицама и предлозима за унапређење.

Посебна пажња ће се посветити нормативном оквиру Савета за националну безбедност као средишњег елемента система безбедности, као и демократској цивилној контроли над овим системом. Биће представљени и налази истраживања српске уставне традиције и упоредног уставног уређења ове материје.

Говорници:

  • Мирослав Хаџић, Београдски центар за безбедносну политику
  • Ђорђе Павићевић, Факултет политичких наука
  • Иван Димитријевић, Факултет безбедности
  • Јелена Пејић, Београдски центар за безбедносну политику

Модератор: Филип Ејдус, Факултет политичких наука

Влада Републике Србије је прошле године покренула дебату о изменама Устава у области правосуђа, с обзиром да је ова област препозната као једна од кључних препрека на путу Србије ка приступању Европској унији. У току су расправе о уставним амандманима Владе у вези са уређењем правосуђа. Међутим, Митровдански устав усвојен је након распада државне заједнице са Црном Гором 2006. брзо и без адекватне јавне расправе, те је стручна јавност од почетка указивала на процедуралне и материјалне пропусте уставног текста у многим другим областима ван правосуђа. Покретање дебате о уставним изменама више од десет година касније нуди прилику да се ови пропусти обухватно сагледају и систематски анализирају. Београдски центар за безбедносну политику овим путем жели да допринесе широј дебати о томе какав устав је потребан грађанима Србије, са пажњом посвећеном нарочито систему безбедности, који је предмет истраживања, анализа и препорука БЦБП-а већ двадесет година.


Related Posts