Вести

,

Представљање резултата истраживања „Ставови судената у Србији према Сједињеним Америчким Државама“

Резултати истраживања „Ставови студената у Србији према Сједињеним Америчким Државама“ представљени су на Факултету политичких наука. На дебати су учествовали декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић и мр Драган Живојиновић испред Центра за студије САД, др Душан Вучићевић и МА Никола Јовић, који су спровели ово истраживање, као и модератор МА Милан Крстић.

Према речима МА Николе Јовића у истраживању је учествовало 955 испитаника са четрдесет факултета у оквиру осам универзитета у Србији. Јовић је представио ставове студената према САД у различитим областима, од погледа на америчку демократију, преко спољне политике, до става према српско-америчким односима и констатовао како, нарочито у последњем сегменту, код студената очекивано доминира негативан став. „Испитаници који су формирали став на основу личног искуства имају другачији однос према Сједињеним Америчким Државама, па 71% испитаника који су учествовали у Work and Travel програму има позитивно мишљење према Америци“, нагласио је Јовић.

Др Душан Вучићевић је истакао да социо-демографске разлике између студената не утичу у великој мери на резултате истраживања, али велику улогу има политичка оријентација. „Поштовање према САД-у је веће код оних који подржавају демократски тип владавине, док су они који имају израженију националност скептичнији“, рекао је Вучићевић. Он је нагласио и да 80% студената има став да су САД биле Србији непријатељ кроз читаву историју, што показује да су скорија негативна искуства, нарочито она из 1990их година, у потпуности засенила ранију пријатељску традицију, попут партнерства у Првом и у Другом светском рату.

Декан Факултета политичких наука Драган Р. Симић је оценио да су оваква истраживања велики подстицај за факултет и похвалио истраживачки тим. „Најчешћи узрок стварања предрасуда је незнање, а о Америци и дужем историјату наших односа се не зна много, па зато остаје утисак да су испитаници одговарали прилично инстинктивно у одређеним питањима“, објаснио је Симић, подсетивши на прецизне податке о америчкој развојној помоћи и инвестицијама у нашу земљу са којима студенти, како је показало истраживање, нису упознати.

Према речима мр Драгана Живојиновића Србија је земља у дубокој трауми и треба поднети и разумети емоције становништва. „Ово истраживање представља велику ствар за нас како бисмо видели где смо, ко смо и куда идемо“, закључио је Живојиновић.


Related Posts