Вести

,

Представљена књига „О тиранији“  Тимотија Снајдера

Центар за демократију Факултета политичких наука, Досије студио и Тимска иницијатива младих организовали су промоцију књиге „О тиранији“  Тимотија Снајдера која је недавно објављена на српском језику у издању Досије студија. На промоцији су говорили проф. др Жарко Пуховски са Филозофског факултета у Загребу и проф. др Чедомир Чупић са Факултета политичких наука у Београду. Модератор је био проф. др Слободан Г. Марковић.

Аутор књиге је професор на Универзитету Јејл и један од водећих америчких историчара Тимоти Снајдер. Његове књиге из историје Холокауста уживају високо признање у свету.

Проф. др Жарко Пуховски истиче важност ове књиге јер она показује ретку храброст историчара да се бави терминима из политичке теорије. „Термин тиранин одређен је још давних дана, код Аристотела у Политици. Само тиранин може бити добар или лош јер он влада без икаквог закона“, рекао је Пуховски. Он додаје да је једино тиранин и човек и политичар, а да су сви остали само функционери.

Проф. др Чедомир Чупић нагласио је да Снајдер преко тиранина описује самовољу владара. „Снајдера одликује велика храброст јер се усудио да напише ово дело из угла политичког теоретичара иако се он бави историјом“, изнео је Чупић. Он закључује да је ово књига о самовољницима који владају и да покоравање грађана погодује устоличавању на власти. Нагласио је посебно значај 20 поука из ΧΧ века које је дао аутор, а које представљају веома важне смернице за успостављање и очување демократије.


Related Posts