Вести

,

Предавање др Шаула Ладањија, двоструког олимпијског шампиона, светског рекордера и професора емеритуса на Универзитету Бен Гурион

Поштоване и поштовани,

задовољство нам је да вас у име Универзитета у Београду – Факултета политичких наука, Колор прес групе и Амбасаде Израела у Републици Србији позовемо на предавање професора Шаула Ладањија. Професор Ладањи је двоструки олимпијац, професор емеритус на Бен-Гурион универзитету у Израелу, светски рекордер за препешачених 50 миља и носилац Пјер де Кубертен медаље за изузетан допринос олимпијском покрету.

Тема предавања је “SURVIVAL OF THE HOLOCAUST AND STRUGGLE FOR SUCCESS”.

Предавање ће се одржати у петак, 20. 04. 2018. године са почетком у 12:00 часова у слушаоници број 1 Факултета политичких наука.

Шаул Ладањи рођен је у Београду 1936. године. Преживео је рушење родитељске куће у бомбардовању Београда 1941. године и са родитељима побегао у Мађарску. Одведен у Берген-Белсен концентрациони логор 1944. година и преживео гасну комору која се у том тренутку покварила, а спасао се у „Кастнеровом возу“. Четири године касније емигрирао је у Израел, постао олимпијски шампион у брзом ходању и маратону, професор универзитета и аутор више стотина научних радова. Невероватна животна прича и судбина води га до Олимпијских игара у Минхену 1972. године, када је преживео напад палестинских терориста на његов олимпијски тим. Тада је група палестинских терориста ушла у зграду где су били израелски атлетичари и убила двојицу а деветоро узела као таоце који су касније страдали у акцији немачке полиције. Маратонац, рођени Београђанин, се спасао скоком кроз прозор.

Ладањи ће током посете Београду и предавања на Факултету политичких наука, посетити и израелску амбасаду, Олимпијски комитет Србије, као и Београдски маратон, на ком ће и учествовати.

Ладањи, у својој 82. години, и даље сваке године учествује у разним пешачким догађајима и свакодневно препешачи најмање 11 километара. Свој рођендан обележава интересантном традицијом тако што препешачи онолико километара колико је напунио година.

Related Posts