Вести

,

Одржан разговор о књизи Ингеборг Маус ,,Људска права, демократија и мир: перспективе глобалне организације”

На Факултету политичких наука је у понедељак, 16. априла, одржан разговор о књизи ,,Људска права, демократија и мир: перспективе глобалне организације”, немачке ауторке Ингеборг Маус, професорке политичке и правне филозофије. У разговору су учествовали академик проф. др Данило Баста, проф. др Часлав Копривица и проф. др Бојан Ковачевић. Дискусију је модерирао проф. др Слободан Самарџић, уредник овог издања.

Разговор на ову тему је организован од стране Центра за немачке студије Факултета политичких наука Универзитета у Београду, а саму књигу је на српски језик превела проф. др Љиљана Глишовић, руководилац овог Центра.

Разговор је започео проф. др Самарџић истицањем основних проблема и ставова којима се књига бави, а на чије формирање су утицала велика имена политичке теорије и филозофије, од Имануела Канта до Јиргена Хабермаса. ,,Проф. Маус налази упориште у Кантовој просветитељској теорији, полазећи од његове претпоставке да се модерне државе базирају на народној суверености, и да управо одатле произилазе категорије мира, демократије и људских права које обрађује ова књига” објаснио је професор.

Академик проф. Данило Баста се посебно осврнуо на чињеницу да Ингерборг Маус, коју изразито уважава и цени, изричито стаје у одбрану Србије, узимајући је у заштиту од злокобног интервенционизма који је СРЈ доживела пре скоро двадесет година. ,,Значајна је дистинкција коју Маус прави између права и морала. Ове појмове је радикално раздвојила одбацујући морално образложење хуманитарне интервенције у чијим темељима се крију ратови са циљем колонизације малих народа” нагласио  је академик.

Проф. др Часлав Копривица је оценио као драгоцено ангажовање и храброст коју ова књига испољава када је реч о правди, будући да је реч о угледној немачкој личности која отворено говори о неправдама и злочинима према Србима. Проф. др Бојан Ковачевић је подржао ову оцену и истикао да га је књига веома инспирисала, референцирајући и на свој есеј о овој књизи објављен у недељнику Време.

 

Related Posts