Вести

, ,

Одржано предавање проф. др Оливера Ричмонда на Факултету

Предавање „Peace in the 21st Century“ професора Оливера Ричмонда са Универзитета у Манчестеру, једног од водећих глобалних стручњака у области студија мира, одржано је 24. априла на Факултету политичких наука у оквиру програма Регионалне мастер студије мира.

Говорећи о шест фаза развоја мира, професор Ричмонд је истакао како оне нису међусобно искључујуће, те напре појаснио прву –  фазу негативног мира, а затим и другу – фазу позитивног мира. „Након њих, важно је истаћи наредну, трећу фазу, инспирисану марксистичком критиком реализма и либерализма и ослоњену на невладин сектор, док у четвртој фази све већи значај добијају транснационалне, умрежене агенције“, саопштио је Ричмонд. Пета фаза је конципирана у виду неолибералног мира и сигурности капитала, док последња мора да одговори на феминизам, постколонијализам, родну дискриминацију и однос глобалног севера и југа.

Дан касније, 25. априла, професор Ричмонд је одржао и радионицу за полазнике овог мастер програма на тему “The Diary of a Peacebuilder: Journey Between Past Conflict Resolution Experiences and Solutions for the Future”.


Related Posts