Вести

,

Oдржано предавање проф. др Дамира Грубише

Предавање „Италијанске партије и избори“ професора др Дамира Грубише са Америчког универзитета у Риму, одржано је 26. априла. Професор др Дамир Грубиша у својој дугогодишњој дипломатској каријери био је, између осталог, и директор Центра за културу и информисање СФР Југославије у Њујорку, саветник југословенског министра спољних послова Будимир Лончара и амбасадор Републике Хрватске у Италији. Предавао је компаративну политику, италијанско друштво и институције на Свеучилишту у Ријеци, као и европске студије на Факултету политичких знаности Свеучилишта у Загребу.

У свом обраћању колегама и студентима на Факултету политичких наука у Београду професор Грубиша је дао темељан и инспиративан увид у генезу и стање политичких процеса у Италији. У анализи последњих дешавања и изборних промена у Италији Грубиша је дао детаљна објашњења успеха покрета „Пет звездица“ и објаснио њихову политичку платформу, уз анализу неуспеха традиционалних партија у Италији. У свом излагању додао је да је Италија присутна на Западном Балкану и да је један од партнера земљама региона у приступању Европској унији.

Разговор са колегама и студентима дао је низ претпоставки о будућим дешавањима у Италији и могућностима за даље институционалне промене, као и перспективу даљег развоја Италије.

У закључку професор др Дамир Грубиша и професор др Славиша Орловић сагласили су се да овакав вид размене идеја и знања доприноси развоју академске заједнице, а изражена су очекивања и за будућу сарадњу и сусрете.


Related Posts