Вести

Међународна конференција: представљање резултата ЕРАЗМУС + пројекта ,,Побољшање заштите и добробити деце у Европи: Унапређење програма студијa”

На Факултету политичких наука 18. маја 2018. одржана је међународна конференција, као део Еразмус + пројекта  Побољшање заштите и добробити деце у Европи: Унапређење програма студија (Improving the protection and wellbeing of children in Europe: Enhancing the curriculum).   На конференцији су представљени резултати пројекта који је окупио осам универзитета, и то из Шкотске, Румуније, Србије, Енглеске, Албаније, Косова, Бугарске и Молдавије на којима се изучава социјални рад.

У уводном делу учесницима скупа обратили су се продекан проф. др Марко Симендић, Сандра Перић, директорка Коморе социјалне заштите и  проф. др Невенка Жегарац, након чега је проф. др  Helen Whincup представила пројекат.

Скуп је отворио продекан Факултета за студије првог степена проф. др Марко Симендић. „Факултет је ту да увек подржи овакве пројекте, у овом истраживању видимо одличну везу између теорије и практичног рада.“ Директорка Коморе социјалне заштите Сандра Перић изразила је задовољство што на конференцији види искусне колеге али и младе људе, будуће социјалне раднике. „Лепо је видети да студенти знају да препознају проблем и желе да учествују у његовом решавању, овде су данас како садашњи представници Коморе, тако и они који ће тек постати његови чланови.“  Уводно обраћање затворила је проф. др Невенка Жегарац: „Еразмус + пројекат започели смо октобра 2017. године  и у плану је да се заврши до септембра ове године, на пројекту је радило осам високообразовних установа из целе Европе.“

Гошћа и сарадница на пројекту проф. др Helen Whincup sa University of Stirling, Schotland UK представила је досадашњи развој материјала пројекта. „Најважније је стратешко партнерство и сарадња са другим установама “, објаснила је др Whincup. Према њеним речима, заједничким радом установа лакше се препознају проблеми и потребе деце. „Иако се у различитим земљама јављају различити проблеми, сви они имају и нешто заједничко, због чега је сарадња социјалних радника кључна“.

Посебно је представљен и програм обуке за учење социјалног рада са децом и породицом који је развијен на случају из праксе на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. У склопу те сесије одржана је и етичка радионица, где је учесницима на интерактиван начин приказан развијени програм обуке.  Презентацију модула за учење преко интернета о заштити деце и породица миграната који путују кроз Европу је припремила Judit Németh-Almasi, Deputy  Head of   Regional Office Terre des homes. Овај ресурс ће бити доступан на Child Protection Hub for South Eastern Europe платформи у септембру 2018. године. У завршном делу конференције Миона Гајић и Дијана Јанковић, дипломиране социјалне раднице, струденткиње мастер студија социјалног рада и сараднице у настави преставиле су студентска искуства након пилотирања дела обуке за заштиту деце на случају из праксе.

Related Posts