Вести

,

Одржан VI Регионални конгрес студената социјалног рада

У периоду 10-14.05.2018. студенти нашег факултета смера за социјалну политику и социјални рад, учествовали су на VI Регионалном конгресу студената социјалног рада одржаног у Сарајеву, Босна и Херцеговина.

Регионални конгрес студената социјалног рада представља окупљање студената социјалног рада са циљем дискутовања о актуелним темама из области социјалне политике и социјалне заштите те иновативним решењима за горуће друштвене проблеме. Суштина је управо у размени искустава, у приказу проблема и ситуација у области социјалне политике и социјалног рада на регионалном нивоу, а са највећим нагласком на подизање свести о значају професије социјалног рада, потреби запошљавања социјалних радника и јачању регионалне сарадње између универзитета. Сем тога, он представља добар пример како млади, предани људи уз добру организацију и вољу могу помере границе и регион учине бољим и перспективнијим местом. Први Регионални конгрес студената социјалног рада је одржан у Загребу 2013, II у Љубљани (2014), а затим III у Мостару (2015). Године 2016. част је припала нашем Београду. Учествовало је осам универзитета из региона који су имали прилику да се упознају са актуелним проблемима у њиховој земљи, као и како свака од њих успева да се избори са истим. Након Београда, ту част је имало Скопље (2017), а затим, ове године, уследио је Факултет политичких наука Универзитета у Сарајеву. На VI Регионалном конгресу студената социјалног рада учествовало је 49 перспективних студената из Скопља, Мостара, Подгорице, Бања Луке, Загреба, Београда и домаћина Сарајева који су се представили кроз теме:

  1. Јавна перцепција социјалног рада
  2. Постпенална помоћ малолетним преступницима
  3. Превентивне мере у заштити личних права и интереса детета/ангажман ЦСР
  4. Имплементација Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода

Током четири дана проведена заједно, студенти су износили различите податке из својих земаља на горе поменуте теме, дискутовали, развијали идеје за могућа унапређења, дружили се те склапали нова пријатељства и везе за будућност. Поред студентских излагања сваку од наведених тема пропратило је и излагање неког од професора Факултета политичких наука у Сарајеву, стручног за дату област, што је употпунило и додатно проширило знање о истој.

Представници Факултета политичких наука Универзитета у Београду на тему Превентивне мере у заштити личних права и интереса детета/ангажман ЦСР биле су студенткиње треће године смера за Социјалну политику и социјални рад Невена Лазаревић, Милена Стојиљковић и Вања Ђурковић. Истакле су колико је поражавајуће то да Република Србија још увек није донела посебан Закон о деци, те су документи који штите права и интересе детета Устав РС, Породични закон РС и сам Закон о социјалној заштити. Корпус права детета је веома широк, а права која се најчешће крше јесу: право детета на безбедност, право детета да живи са породицом, право детета да буде саслушано и право детета на имовину. Према подацима Центар за социјални рад, највећи удео деце у укупном броју корисника износи 35% и припада Косову и Метохији, а најмањи у Шумадији Западној Србији. Дошли смо до закључка да је Центар за социјални рад обавља послове из своје надлежности, али да и даље постоје нерешена питања из домена заштите права и интереса детета, што указује и чињеница да не постоје таксативно превентивне мере које би Центар за социјални рад требало да спроводи.

Тему Јавна перцепција социјалног рада у Србији истраживале су и презентовале Даринка Мајсторовић, Анђела Бурмаз и Тамара Бендераћ, такође студенткиње треће године основних студија Факултета политичких наука у Београду смера за социјалну политику и социјални рад. Кроз своје излагање осврнуле су се на различите факторе који утичу на креирање слике јавности о професији социјалног рада. Разматрале су утицај самог државног система, нормативвног оквира и преоптерећености ЦСР, медијског утицаја на креирање јавне перцепције те као једног од најбитних фактора, однос самих социјалних радника ка професији, њиховој посвећености, мотивисаности и промовисању позитивних промена у друштву које ова професија подстиче. Као прилог свом излагању спровеле су кратку анкету на узорку од 200 студената Универзитета у Београду на тему јавне перцепције социјалног рада. Неки од занимљивих података до којих су дошле је да :

  • 53% испитаника сматра медији негативно представљају социјалне раднике
  • 77% испитаника сматра да социјални радници нису довољно заступљени у сродним системима (здраство, образовање…)
  • 60% испитаника сматра да социјални радници немају довољан утицај на решавање друштвених проблема
  • 35% испитаника сматра да су социјални радници до одређеног нивоа одговорни за повећање насиља у друштву

Оно што је охрабрујуће је да је 48% испитаника изјавило да сматра како се социјални рад не може надоместити неком другом сродном професиојом, што указује да је у јавности ипак колико толико препозната друштевена важност ове професије.
Наши студенти су се у Београд вратили обогаћени новим знањем и идејама те инспирацијом за даљим акцијама и прогресом у оквиру професије социјалног рада, али и једним новим искуством, богатим са 49 нових пријатеља и будућих сарадника. Идући Конгрес ће се одржати у Бања Луци и верујемо да ће бити једнако успешан као овогодишњи.

Милена Стојиљковић


Related Posts