Вести

,

Одржано предавање Маркуса Мекела „1918- 2018 – мир, демократија и људска права- шта смо научили?“

Предавање на тему „1918- 2018-  мир, демократија и људска права- шта смо научили“ одржао је на Факултету политичких наука истакнути члан Социјалдемократске партије Немачке (СПД), дугогодишњи посланик у Бундестагу и некадашњи министар спољних послова Немачке Демократске Републике господин Маркус Мекел, у организацији Фондације Фридрих Еберт и Центра за немачке студије Факултета политичких наука.

Мекел је указао на то да после краја Првог светског рата читав низ држава настаје у форми парламентарних демократија, те сада оне славе стогофишњицу. „Обележавајмо ову годину и не заборављајмо њен међународни значај“, скренуо је пажњу члан СПД-а. Како тврди, Други светски рат је најважније поменути уз назнаку да се никако не сме поновити, док је однос према Великом рату комплекснији и не тако једностран.

Говорећи о Европи, назначио је како се она тренутно налази између демократске и тоталитарне власти, испреплетена двема различитим силама. „Запад је колико појам воље за слободом, миром и демократским творевинама, толико је са друге стране карактеристичан и по империјализму, у којем постоји доминација и експлоатација“, предочио је Мекел. Такође, оно што сматра важним за избегавање тензија јесте укључивање и тзв.губитника у преговоре, тј. и њихово присуство за преговорачким столом, што није био случај у Паризу 1919. године и што Мекел сматра једним од узрока крхкости тог мира.


Related Posts