Вести

Одржано предавање на тему “Inter-Korean Relations − Challenges and Opportunities”

Центар за студије Азије и Далеког истока Факултета политичких наука, у сарадњи са амбасадом Републике Кореје, организовао је јавно предавање и разговор на тему “Inter-Korean Relations − Challenges and Opportunities”, у среду, 17. октобра 2018. године на Факултету политичких наука. Предавање је одржао проф. др KIM Seokwoo, професор Универзитета Сеул и председник Корејског удружења за међународне студије KAIS.

Скуп је отворио проф. др Дарко Надић, продекан за основне студије Факултета политичких наука, а у име Амбасаде Републике Кореје, присутнима се обратио и отправник послова министар саветник господин Hjonsu Yun.

Проф. KIM Seokwoo говорио је о односима Северне и Јужне Кореје, као и о бројним безбедносним изазовима који су пратили те односе. Он је истакао да је Јужна Кореја покушавала у више наврата да успостави добре односе са Северном Корејом, али без успеха. Поред отежавајућих околности, као што је нпр. Шеста нуклерална проба Северне Кореје, истакао је и одређене унутрашње политичке проблеме Јужне Кореје, међу којима је нагласио идеолошка мимоилажења и сукобљавања између конзевративаца и либерала о овом питању. На крају предавања, професор Seokwoo закључио је да ће свакако једном доћи до уједнињења Северне и Јужне Кореје, јер, како је рекао: „ми смо браћа и сестре“, и објаснио да се Северна Кореја мора посматрати као партнер у том процесу уједињења.

У разговору су учествовали и МА Драган Траиловић, истраживач Института за азијске студије и МА Слободан Поповић, истраживач – сарадник ФПН-а, као и Др Михајло Вучић, истраживач Института за међународну политику и привреду. Дискусији су допринели својим питањима и присутни студенти Факултета политичких наука.

Модератор скупа био је доц. др Марко Тмушић.

 


Related Posts