Вести

Одржан други дан семинара Дани јавних политика

Други дан семинара Дани јавних политика започео је са четири паралелне дискусије „На кафи са ГАЈП-овцима.” Теме дискусија биле су „Донирање органа у Србији – пропуштена прилика”, са Тамаром Вуков, „Промена јавне политике, а не климе”, са Жаклином Живковић и Милошем Станчићем, „Јутарња политика из новина”, са Бобаном Стојановићем и Марком Милосављевићем и „Јавне политике испод радара”, са Милошем Хркаловићем.

Адвокат Урош Недељковић одржао је предавање на тему „Ауторско право и право интелектуалне својине.“ Он је рекао да је интелектуална својина производ људског духа и да је неповредива. Истакао је да свако може бити аутор, макар и користећи мобилни телефон за фотографисање. Он је додао да је интелектуална својина важна из разлога што се цео свет развија на поштовању туђег рада. Учесницима је објаснио регулисање ауторског права законом, али и сам настанак законодавства у овој области које је у циљу заштите аутора.

Друго предавање на тему „Утицај идеологије на јавне политике – јавна потрошња у посткомунизму“ одржао је Дејан Бурсаћ из Института за политичке студије. Истакао је да јавна потрошња представља суму вредности свих роба и услуга купљених од стране државе. Он је учесницима семинара представио своје истраживање које се бави повећањем, односно смањењем јавне потрошње у бившим социјалистичким државама, у зависности од тога да ли је на власти десница или левица. Бурсаћ је нагласио да на јавну потрошњу утичу идеолошке преференције, али да оне нису главни предиктор. Додао је да велики утицај врше и изборни систем, нарочито пропорционални изборни систем са затвореним листама, као и постконфликтно наслеђе.

Панел дискусију „Утицај младих политичара на јавне политике у Републици Србији“ отворио је модератор Владимир Павићевић, истакавши важност дијалога и толеранције међу младима из политичких партија. Александар Мирковић из Српске напредне странке нагласио је да се млади људи не баве само омладинским питањима, већ имају пуну подршку да се искажу и у другим сферама. Он је навео да млади треба својим идејама, знањем и вредностима да утичу на будућу страначку политику. Филип Исаиловић из Демократске странке сматра да омладина треба да буде укључена у процес одлучивања и доношења политика. Додао је да млади износе идеје у вези са будућим развојем политичке партије, јер виде стварност кроз другачију призму у односу на старије чланове. Борис Новаковић из Социјалистичке партије Србије објаснио је учесницима основне задатке страначке омладине, а неки од њих су: теренски рад, комуникација путем социјалних мрежа, али и спровођење политике партије кроз разне политичке догађаје. Он се осврнуо и на међусобну партијску комуникацију: „Важно је одржавати дијалог са члановима других странака, уз поштовање идеолошке и структурне различитости, како бисмо унапредили положај младих људи.“ Иван Гајић из Народне странке изјавио је да глас младих у партији треба да се чује и да треба активно да учествују у друштвеном и политичком животу. „Од омладине се очекује да мапира друштвене проблеме, организује акције, буде одговорна у циљу проналажења решења за проблеме грађана“, навео је Гајић. Закључак дискусије био је сагласност панелиста о међусобном поштовању и толеранцији.

 


Related Posts