Вести

Одржано предавање о савременим међународним односима

Панел о савременим међународним односима, на коме су говорили Дејвид Ангер и Дејвид Елвуд, професори Школе за напредне међународне студије Универзитета Џонс Хопкинс у Болоњи (Италија), одржан је на Факултету политичких наука. Догађај је организовао Институт за политичке студије у сарадњи са Факултетом, у склопу активности којима Институт обележава педесет година рада и постојања.

Модератор предавања Младен Лишанин из Института за политичке студије пожелео је добродошлицу предавачима и гостима панела и захвалио се Факултету политичких наука на гостопримству и помоћи у организацији догађаја.

Дејвид Ангер, ванредни професор америчке спољне политике на Универзитету Џонс Хопкинс у Болоњи, искористио је научно-истраживачки модел професора Тимура Курана са Универзитета Дјук , који разликује политику идентитета од националистичке политике, како би објаснио резултате председничких избора из 2016. године у Сједињеним Америчким Државама. Професор је указао на то да је у тренуцима секуларне стагнације најважније политичко питање за једну партију то – шта она може да понуди својим гласачима, а да није бољи животни стандард. „Демократе су настојале да задовоље интересе различитих друштвених група, нудећи између осталог, правну заштиту и подршку припадницима мањинских народа и ЛГБТ популације. Њиховој стратегији недостајало је решење за проблеме радничке класе, којој су, пак, Републиканци посветили посебну пажњу, осигуравајући на тај начин гласове овог дела друштва“, објаснио је професор Ангер. Он је додао да је исход избора био проузрокован и начином на који су кандидати за председника водили своје кампање, наводећи као пример негативну кампању Хилари Клинтон против Доналда Трампа, док је представник Републиканске партије, као некадашња ТВ звезда, умео другачијим техникама да анимира и покрене публику.

О процесу иступања Велике Британије из Европске Уније (ЕУ) говорио је Дејвид Елвуд, виши ванредни професор европских и евроазијских студија на Универзитету Џонс Хопкинс у Болоњи. „Постоји неколико фактора који су навели људе да различито гласају у вези са повлачењем Велике Британије из ЕУ. Припадништво одређеној класи и сиромаштво значајно су утицали на исход гласања, јер је запостављена и маргинализована радничка класа управо била та која се залагала за покретање поступка иступања из Уније“, истакао је професор Елвуд. Према његовим речима, старосна структура становништва и образовање још неке су од детерминанти које су пресудно утицале на резултате референдума о чланству Велике Британије у ЕУ, а као посебно важан фактор навео је недостатак квалитетног објашњењa о самој суштини Уније. „Где смо данас и каква нас будућност очекује ни сами не знамо. Припреме за финалне преговоре о изласку из ЕУ су у току, али претња да споразума неће бити свакога дана све више расте!“, закључио је професор Елвуд.

У оквиру овог панела, професори Дејвид Ангер и Дејвид Елвуд укратко су представили и своју матичну установу и упознали присутне са наставним програмима и могућностима за стипендирање које нуди Универзитет Џонс Хопкинс у Болоњи (Италија).


Related Posts