Вести

Одржано предавање професора др Михаела Цирна

Предавање чувеног професора др Михаела Цирна (Michael Zürn) на тему „Ауторитарни популизам насупрот отвореног друштва – нова линија сукоба? Економски, културни и политички разлози и препоруке“, у оквиру циклуса „Разговори о Европи“, одржано је на Факултету политичких наука. Догађај је организовао Центар за немачке студије Факултета у сарадњи са београдском канцеларијом Фондације Хајнрих Бел и Институтом за филозофију и друштвену теорију. Гости предавања били су Симон Илсе (Simon Ilse), директор београдске канцеларије Фондације Хајнрих Бел, професорка др Љиљана Глишовић из Центра за немачке студије Факултета политичких наука, Андреас Полтерман (Andreas Poltermann), бивши директор Канцеларије Фондације Хајнрих Бел у Београду и Паола Петрић, програмски координатор и заменик директора Канцеларије Фондације Хајнрих Бел у Београду.

Уводну реч на догађају имао је професор др Драган Р. Симић, декан Факултета политичких наука, који је нагласио да му је изузетна част и задовољство што Факултет има привилегију да угости професора др Михаела Цирна, врсног стручњака у области политичких наука. Професор се потом захвалио Фондацији Хајнрих Бел и Институту за филозофију и друштвену теорију на сарадњи и подсетио присутне да Факултет политичких наука ове године слави педесет година рада и постојања.

Симон Илсе, директор београдске канцеларије Фондације Хајнрих Бел, пожелео је добродошлицу професору др Цирну и указао да су „Разговори о Европи“ осмишљени као циклус семинара и предавања посвећених савременим европским темама и проблемима. У име Центра за немачке студије гостима и посетиоцима предавања обратила се и професорка др Љиљана Глишовић, представивши досадашњи импозантан рад и дело професора др Михаела Цирна.

Професор др Михаел Цирн, директор департмана Global Governance у Научном центру за друштвена истраживања у Берлину (WZB) и професор за међународне односе на Слободном универзитету у Берлину, говорио је о политичким коренима ауторитарног популизма, како је назвао покрет популистичких снага, који последњих година доживљавају све већу експанзију – како у земљама без значајније демократске позадине, тако и у државама са дугом демократском традицијом и институцијама. Професор је истакао да популистичке партије учествују, па чак и доминирају у парламентарним коалицијама, контролишући све више законодавну, извршну и судску власт, што им омогућује да своје програме унесу у све институције система. „Популизам карактерише антагонистички однос две хомогене групе – елите и народа, као и примат народне воље над индивидуалним правима. Ауторитарни популизам представља озбиљну претњу по демократске институције и основна права и слободе људи, која долази управо из сфере легитимности демократског избора популистичког вође. Прерастање ауторитарних режима  у личну диктатуру  вође израста у препознатиљив феномен савременог света“, навео је професор др Цирн. Према његовим речима, ауторитарни популизам карактерише анти-мултилатерализам, анти-либерализам и анти-плурализам. Он је додао да је на снази тренд опадајућег поверења у основне институције политичког система у друштву и држави. „Евидентан је раст критицизма према систему, као и раст национализма и доминација популистичких снага. Сматрам да живимо у веома тешким политичким временима“, закључио је професор Цирн.

 


Related Posts