Вести

Одржана трибина „Политика и рокенрол“

Трибина на тему „Политика и рокенрол“ у организацији Факултета политичких наука Центра за демократију, а у сарадњи са Конрад Аденауер Фондацијом, одржана је на нашем Факултету. Учесници трибине били су новинар Петар Пеца Поповић, новинар Зоран Пановић и музичар и новинар Дејан Цукић.

У име Факултета политичких наука присутне је поздравио проф. др Славиша Орловић, коруководилац Центра за демократију ФПН и модератор ове трибине. Професор се захвалио пријатељима трибине Конрад Аденауер Фондацији и предочио како је циљ овог догађаја покушај да се дочара време када је рокенрол прожимао све сегменте друштва.

Пре почетка дискусије приказан је кратак филм о уској вези политике и рокенрола од педесетих година до данас, чији је идејни творац проф. др Славиша Орловић. Реализацији филма допринели су и Нађа Маслар, асистент Никола Јовић и Маријан Живановић, дугогодишњи монтажер ФПН-а.

Чувени новинар Петар Пеца Поповић рекао је да припада генерацији која верује да се свет може мењати, али и да зна да је његова генерација данас поражена. Он је додао да је живео у времену у коме нисте морали да покажете који пасош имате, као и ком народу припадате, већ је било довољно што сте волели и веровали у исте ствари. „Ми смо са музиком променили друштво, међутим са интернетом то се тешко може разумети јер су медији увек били некоме наклоњенији. Рокенрол је некада имао социјалну димензију ‒ носио је поруку!“, нагласио је господин Поповић.

Новинар Зоран Пановић објаснио је да музика у контексту свог времена има итекаквог смисла, а да музика без контекста односно без социјално-политичке позадине губи свој првобитни значај. Пановић је изнео и своја запажањa о томе како одређене музичке групе мењају текстове песама према друштвеним ситуацијама земље из које долазе. Он је указао на то да је важно питање ко је остао, ко је зарадио, а ко сачувао морални интегритет. Зоран Пановић на крају свог излагања студентима је препоручио да пруже прилику и heavy метал музици, која на необичан начин доста говори о садашњем тренутку.

Дејан Цукић, музичар и новинар нагласио је да смо се ми као друштво надали победи технологије, идеја и памети, али да интернет данас нуди поплаву бесмислица. Он је указао и на то да смо се ослањали на Меклуана и његово „глобално село“, увек сматрајући да је нагласак био на термину „глобално“, али је заправо преовладало ово друго. „Песме које су некада говориле о истинским проблемима налазиле су се на првом месту топ листа. Данас ми имамо младе музичаре који имају шта да кажу, али је разлика у томе што се они никада неће наћи на врху тих листа“, закључио је господин Цукић.

Трибину је увеличао и изванредан наступ музичара Ненада Златановића.

Догађај је организован у оквиру активности поводом прославе 50 година Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

 


Related Posts