Вести

Одржана трибина на тему „Социјално предузетништво – развојна шанса Србије”

Трибина на тему „Социјално предузетништво – развојна шанса Србије“ у коорганизацији Центра за креирање политика и студентске организације OIKOS Београд, одржана је на Факултету политичких наука. Говорници на трибини били су проф. др Слободан Цвејић са Филозофског факултета Универзитета у Београду, координаторка пројекта „Лицеулице“ Николета Косовац и финалиста такмичења Social Impact Award (SIA) Андрија Радојев.

Професор Филозофског факултета др Слободан Цвејић истакао је да појам социјалног предузетништва није ни постојао до пре тридесет година. Он је додао да је такав концепт био суштински потребан неолибералној економији, као и то да је први пут употребљен у Италији. „У северној и западној Европи образац социјалног предузетништва има корене у праксама хуманитарног деловања. Управо такве праксе довела су до тога да се оснивају организације за помоћ угроженим људима“, објаснио је проф. др Цвејић. Професор је рекао и да највећи број социјалних предузећа у нашој држави чине удружења грађана, као и да су ова предузећа укорењена у локалну заједницу због чега би управо она требало да пружа највећу подршку у финансирању.

Николета Косовац, координаторка пројекта „Лицеулице“ осврнула се на историју постојања уличних новина које се продају свуда у свету ради помоћи угроженим категоријама друштва. Према њеним речима, новине „Лицеулице“ обрађују проблеме на такав начин који укључује и решење тог проблема, а не само продубљивање истог. „Нама је било веома важно да сам пројекат буде транспарентан, да људи знају шта купују и коме помажу. На самом почетку имали смо свега неколико корисника, углавном младих из свратишта, међутим, тај број је годинама растао, да би достигао тренутни број од 110 корисника, колико их је сада“, казала је Косовац. Она је додала и то да је изузетно битно да производи социјалних предузећа буду квалитетни, иновативни и креативни.

Андрија Радојев, финалиста такмичења „SIA“ укратко је изложио свој такмичарски пројекат “ZOUNDARK“ из области решавања друштвених проблема. Радојев је указао на проблем неедукованости људи када су у питању особе са оштећеним видом иако их је у свету чак 300 милиона и истакао како би требало посветити већу пажњу едукацији људи по питању ове теме.

 


Related Posts