Вести

,

Позив на предавање Љубомира Алексова на тему „Положај Срба у Мађарској”

Драге колегинице и колеге,

Велико нам је задовољство да Вас обавестимо да ће гост Факултета политичких наука бити заступник српске мањине у парламенту Републике Мађарске Љубомир Алексов, који ће одржати предавање на тему „Положај Срба у Мађарској” у понедељак, 26. новембра 2018. године са почетком у 14 часова у професорској слушаоници на V спрату Факултета политичких наука (Јове Илића 165).

 

ЉУБОМИР АЛЕКСОВ

Заступник српске мањине у парламенту Републике Мађарске, Председник Самоуправе Срба у Мађарској (од 2007. до 2014. године) и суоснивач Конференције Срба из региона у сталном заседању.

Рођен је у Будимпешти. Од рођења живи у Ловри у српкој средини и породици. Завршио је ниже разреде српске основне школе у Ловри, а школовао се и на мађарском језику. Матурирао је у Ковину (Rackeve), а дипломирао 1983. године на Филозофслом Факултету у Будимпешти (Univerzitet Eötvös Loránd ELTE).

Након дипломирања запослио се у стручној средњој школи (Kiskunlachaza), где је предавао историју. Постдипломске студије завршио је 1998. на Техничком Универзитету у Будимпешти. Од 1996. године био је запослен у пратећој институцији министарства просвете задужене за садржајни развој јавног образовања.

Активан је у мањинском јавном животу од 1978. године. У мањинском самоуправном систему ради од самих почетака (избори 1994, а Самоуправа Срба у Мађарској се оснива 1995. године).

– Начелник села Ловра био је у периоду од 1990 до 2014. године.

– У три мандата вршио је функцију потпредседника, а два мандата био је председник Самоуправе Срба у Мађарској (кровне организације српске заједнице).

– Изабран је 2014. године за заступника српске народности у Мађарском Парламенту.

– Са председником Српског националног савјета из Црне Горе, 2015. године основао је “Конференцију Срба из региона у сталном заседању” као мрежу националних организација из региона.

 


Related Posts