Вести

,

Одржана конференција „Политикологија религије 2018″

Бинуална конференција „Политикологија религије 2018″, по други пут одржана је на Факултету политичких наука.

Конференцију је отворио продекан за науку, квалитет и самовредновање Факултета професор др Дејан Миленковић, који је пожелео добродошлицу учесницима и неким од водећих светских стручњака у области политике и религије. ,,У години у којој славимо 50. годишњицу Факултета политичких наука, задовољство нам је да будемо домаћини ове конференције, посебно јер је наш факултет један од првих на свету на ком се изучава политикологија религије и то заслугом професора др Мирољуба Јевтића”, изјавио је Миленковић.

Професор др Мирољуб Јевтић поздравио је више од 40 учесника конференције, који су презентовали своје радове о питањима међусобног утицаја религије и политике. ,,Ово је новија политиколошка дисциплина и још увек је у развоју, а њеном брзом ширењу допринели су управо радови стручњака који објашњавају деловање политичких и религијских актера у савременом свету”, објаснио је Јевтић.

Тема прва два панела била је Религија и политика у компаративној перспективи, а своје радове презентовали су професори из Канаде, Турске, Велике Британије, Грчке, Ирске и САД-а.

На трећем панелу презентовани су радови професора из Пољске, Финске, Србије и САД-а на тему „Емпиријских студија у религији и политици”. Тема наредног панела била је „Религија, политика и економија” на којој су своје радове изнели говорници из Србије, Пољске, Финске и Македоније.

Пети и шести панел били су резервисани за теме „Религија, политика и савремени свет” и „Римокатоличанство и политика” о којима су говорили професори из Аустрије, Либије, Србије, Пољске и Нигерије.

„Православље и политика” и „Религија и политика: разно” биле су теме последња два панела конференције „Политикологија религије 2018″, на којој су своје радове излагали професори из Пољске, Русије, Грузије, Македоније и Србије.

Следећа биануална конференција ће бити одржана 2020. године.

 


Related Posts