Вести

Уручено 50 књига о политикама Европске уније Факултету политичких наука на отвореној дебати: Разговарајмо о ЕУ

Представљање нове књиге „ЕУ Појмовник“, донација 50 академских издања о политикама ЕУ Факултету политичких наука и отворена дебата на тему „Разговарајмо о Европској Унији (ЕУ)“ одржано је у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду.

Гости догађаја били су проф. др Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду и домаћин скупа, Њ.Е. господин Сем Фабрици, амбасадор и шеф делегације ЕУ у Србији, проф. др Владимир Медовић, уредник глосаријума „ЕУ Појмовник“ и ванредни професор Правног факултета за привреду и правосуђе Универзитета привредна академија у Новом Саду и проф. др Драган Р. Симић, декан Факултета политичких наука Универзитета у Београду.

Уводна реч на догађају припала је уваженој проф. др Иванки Поповић, која је изразила велико задовољство што овом приликом сви присутни могу да науче нешто више о Европској Унији и додала да јој је изузетна част да у име Универзитета у Београду поздрави госте дебате и публику. Ректорка сматра да је примерено да Београдски универзитет буде домаћин оваквог скупа као највећи универзитет у Србији, у години када прославља 210 година рада и постојања. „Ова велика школа данас има снагу од сто хиљада студената и око пет хиљада професора и сарадника и на нама је огромна одговорност да омогућимо одговарајући развој наше земље и обезбедимо сва права која имају остале Европске државе. Верујем да ће Појмовник помоћи да се боље упознате са терминима ЕУ и разумете њен историјат, институције и политике, како бисмо у будућности заједно на најбољи могући начин могли да функционишемо“, предочила је проф. др Поповић.

Проф. др Владимир Медовић нагласио је да му је посебно драго што ће ова публикација отићи у праве руке, онима којима је и намењена, а то су превасходно студенти, али и остали чланови академске и истраживачке заједнице, као и грађани који желе да буду информисани. Аутор глосаријума објаснио је да је „ЕУ Појмовник“ настао као резултат пројекта који је спровела делегација Европске Уније у сарадњи са четрнаест домаћих стручњака и да је замишљен као свеобухватан речник који садржи 251 термин у оквиру две секције и пет тематских области. „ЕУ је жив организам који је током историје показао велику виталност и способност да преброди разне кризе и из њих изађе још јачи. Ова својеврсна енциклопедија треба да допринесе бољем разумевању саме Уније, али и разумевању процеса приступања Србије ЕУ, односно са каквим се изазовима суочавамо, али и шта од овог процеса можемо да очекујемо“, указао је проф. др Медовић.

Њ.Е. господин Сем Фабрици честитао је јубилеј Универзитету у Београду, истакавши значај ове школе, познате по свом квалитету и посвећености  и транспарентности у раду, и навео да је људски капитал кључан за развој сваке државе и друштва. Према његовим речима, Европска Унија изузетно је посвећена подржавању образовног система у Србији, те је у ту сврху у последњих шеснаест година уложила осамдесет милиона евра, посебно у области средњестручног и високог образовања, као и у области друштвене инклузије. „Србија већ годинама успешно учествује у Erasmus програму, у оквиру ког је од 2001. године уложено више стотина милиона евра за преко пет хиљада студената из ваше државе који су били на усавршавању у некој од европских земаља. Наредне године Србија ће постати део програма Erasmus Plus, што значи да ће функционисати као и свака држава чланица Европске Уније, а то је велики успех и признање за земљу која нема чланство у ЕУ“, подсетио је Њ.Е. господин Фабрици.

Шеф делегације ЕУ у Србији Њ.Е. Сем Фабрици уручио је потом ректорки Универзитета у Београду проф. др Иванки Поповић књигу „ЕУ Појмовник“ – јединствени ресурс за информисање о Унији, европским тековинама и односима између ЕУ и Србије у оквиру преговарачког процеса, која је прва публикација те врсте на српском језику, а чији су аутори домаћи стручњаци, док је декан Факултета политичких наука проф. др Драган Р. Симић за библиотеку нашег Факултета примио донацију од педесет академских издања на енглеском језику о политикама Европске Уније.

Проф. др Драган Р. Симић изразио је у име Факултета политичких наука и у своје лично име велику захвалност Његовој екселенцији на овој, али и свим претходним донацијама, које је Факултет у протеклих деценију и по добио, као и Универзитету у Београду што је омогућио да се на тако важном месту за науку са академском заједницом разговора о овој теми, значајној за будућност Србије као земље која је кандидат да постане чланица Уније. Декан је нагласио да се ЕУ, као и односи Србије и Европске Уније темељно и систематски изучавају на свим нивоима студија нашег Факултета, те да ће донирана дела и Појмовник бити веома корисна литература не само за све студенте и сараднике, већ и за професоре и наставнике на Факултету политичких наука. „Оваква истрајна и континуирана подршка нашем раду и приближавању вредности, стандарда и других важних иновација у политикама ЕУ чини темељ у корпусу знања које ми дајемо нашим студентима. Чланство у Унији представља стратешки политички циљ Републике Србије и главни задатак на коме су ангажовани како практичари, тако и теоретичари политике у нашој земљи“, појаснио је проф. др Драган Р. Симић.

Након донације публикација, уследила је отворена дебата под називом „Разговарајмо о Европској Унији“ са Њ.Е. Семом Фабрицијем и проф. др Иванком Поповић, која је отпочела питањем „Како видите приступање Србије Европској Унији у оквиру политике проширења ЕУ?“. Њ.Е. Сем Фабрици рекао је да је идеја Европске Уније да кооперација држава треба да замени компетенцију и да је то процес конвергенције где се земље са различитим пореклом и системима уједињују и прихватају заједничке принципе, вредности и циљеве у оквиру свих области друштва како би могле заједно да функционишу. Он је додао да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ, као и да је Србија је све ближа приступању Унији, али постоји још много подручја на којима треба радити како би она постала чланица ове заједнице. Проф. др Иванка Поповић указала је на чињеницу да Србија јесте део Европе и да је време да то буде формализовано и кроз приступање ЕУ, предочивши да припремне активности на којима се тренутно ради у Србији доприносе приближавању том циљу. Она је закључила да Универзитет у Београду стоји на располагању Влади Републике Србије за све експертске и друге подршке да се циљ уласка у Унију оствари што пре и на што ефикаснији начин и да је у том смислу потенцијал студената свих Универзитета у Србији гаранција да ће тај задатак бити успешно остварен. Нека од других питања постављена на дебати била су: „Какав је однос воље Уније да наша земља постане чланица ЕУ и реалног испуњавања потребних услова?“, „Који је данас највећи изазов саме Европске Уније?“, као и питање „Шта за Универзитет значи чињеница да ће Србија ускоро постати програмска земља ?“.

Дебата је завршена речима проф. др Иванке Поповић да ће у оквиру програма Erasmus Plus сада бити могућа размена студената кроз средства која је обезбедила Република Србија, те да ће српски универзитети који имају Erasmus повељу за високо образовање моћи да поднесу пријаву за одређени број мобилности које би се обезбедиле за размену.

Програм догађаја водила је новинарка Наташа Ђулић Бановић.

Овај догађај организован је као круна пројекта „Европа за мене“, који је претходних годину и по дана кроз различите јавне догађаје и кампање широм Србије информисао грађане о значају европске интеграције Србије. Пројекат је финансирала Европска Унија, а спроводио га је Европски покрет у Србији у сарадњи са Факултетом политичких наука Универзитета у Београду, Европским покретом у Србији – Сремска Митровица и Европским покретом у Србији – Краљево.

 

Related Posts