Вести

Одржано предавање „Подсвесна политичка манипулација”

Предавање на тему „Подсвесна политичка манипулација“ професора са Факултета за дипломатију и безбедност др Драгана Колева, одржано је на Факултету политичких наука у организацији Српског политичког форума. 

Говорећи о теми предавања професор Колев истакао је како живимо у времену у ком је манипулација изузетно распрострањена, нарочито она политичка и да је изузетно важно да схватимо начин на који она функционише како бисмо знали на који начин је неопходно да се понашамо у одређеним ситуацијама. „Нема човека који не манипулише – то је саставни део комуникације“, навео је професор Драган Колев. Он је додао да код нас постоји уврежено становиште да је манипулација лоша сама по себи али да то није истина јер не постоји ништа што је само по себи добро или лоше.

„Циљ манипулације није да утиче на убеђења и веровања. Манипулација настоји да утиче на понашање појединца, што јој даје изузетно моћну позицију“, упозорио је Колев. Професор је оценио како је обмана у савременом политичком комуницирању заменила методе примене силе зато што се показала као много јаче „оружје“. „Ми живимо у времену неподношљиве лакоће манипулације. Покушај да се дође у позицију „алфа“ постао је основни начин понашања, али и размишљања“, изјавио је Колев.

Говоривши о техникама манипулације професор је истакао како се најчешће манипулише емоцијама, а посебно оним као што су патриотизам, љубав или страх, али да суштину тог процеса представљају речи које су најмоћније средство обмане, за шта је предочио и пар примера. „Реч је оруђе истине, али и оруђе лажи. Све се то налази кодирано у нашој глави и ми не можемо да утичемо на то“, истакао је професор Колев.

Предавач је закључио да данас може да се, уколико се познају одређене технике, програмира људском свешћу и на тај начин утиче на хиљаде људи, што је једна од највећих опасности у савременом свету.

Модератор трибине био је студент Душан Колев из Српског политичког форума.

Related Posts