Вести

Одржан разговор на тему „Зелена енергија или заштита природе?”

Трибина под називом „Зелена енергија или заштита природе” одржана је на Факултету политичких наука у организацији неформалне групе студената „Иступ”. У дискусији су учествовали Милица Марушић из иницијативе „Одбранимо реке Старе Планине” и Алекса Петковић из организације „Право на воду”.

„Након изградње хидроелектрана у рекама остаје биолошки минимум, а то је оно што је држава прописала. Сматрам да је тај минимум много мањи него што би требало да буде”, изјавио је Алекса Петковић. Петковић тврди да је потребно ставити акценат на развој технологије која би требало да повећа тренутну количину обновљиве енергије и смањити губитке које тренутно трпимо.

Цитирајући професора Миомира Коматину да „Већина токова долази из иностранства, као што су Дунав, Тиса и Сава и те воде не задовољавају потребе пијаће воде, а једине воде које испуњавају стандард квалитетне пијаће воде се налазе на подручју Мачве и Старе планине”, Петковић је предочио да не можемо себи да дозволимо луксуз да неко приватизује воду, имајући у виду сличне ситуације у неким земљама Западне Европе и проблеме са којима су се суочавали и додао како сматра да би у Србији тај проблем био много драстичнији. „Сматрам да је изузетно важно да се бавимо овим питањем и са аспекта водоснабдевања, а не само очувања животне средине”, нагласио је Петковић.

„У данашњим условима овај проблем је недопустив и акутан. Ми не знамо да се понашамо еколошки одговорно”, указала је Милица Марушић. Она је подсетила да еколошки одговорно понашање изискује низ одлука које морамо да донесемо свакога дана да би Србија и даље остала погодно место за живот. „Пола године сам у овом покрету. Важна чињеница је да је цео отпор настао на Старој планини, а сада имамо одборе у градовима широм Србије. Ми не бранимо само реке Старе планине, већ реке целе Србије”, оценила је Милица Марушић. Она је навела да су неки од симпатизера покрета Шумарски, Биолошки и Природно-математички факултет, Универзитета у Београду, Инжењерска комора, као и други факултети природних наука на територији Републике Србије.

Представница иницијативе „Одбранимо реке Старе Планине” указала на неке закључке истраживања које је спровела са члановима своје организације чији је циљ био утврђивање опредељености за еколошки активизам. „Степен активизма је повезан са општим осећајем бриге за окружење и припадности природи. Он није у корелацији са степеном еколошких знања, што показује да су еколошки ставови много важнији”, подвукла је Марушић. Она је навела да неке од препрека почињу ставовима попут: да тим питањем треба да се баве они који су локално погођени, стручњаци за одређено тему, као и став да нико неће имати слуха за то питање.

Разговору је претходио приказ мултимедијалног садржаја, који је служио као увод у дискусију. Модератор трибине био је представник неформалне групе студената „Иступ” и студент Факултета политичких наука Никола Туцаков.


Related Posts