Вести

Одржано предавање на тему “Which Geopolitics?”

Предавање из области геополитике под називом “Which Geopolitics“, које је одржао професор др Стефано Гуцини (Stefano Guzzini), председник удружења међународних студија источне и централне Европе (CEEISA), одржано је на Факултету политичких наука у организацији часописа Journal of Regional Security (JRS). Модератор скупа био је професор ФПН-а и уредник часописа JRS др Филип Ејдус.

„Драго ми је што могу да говорим о геополитици, не због тога што сам њен велики љубитељ, већ зато што је се плашим и што могу да вас упознам са важним елементима геополитике“, обратио се присутнима др Гуцини. Он је додао да је геополитика заправо коришћење географије у проучавњу политике, али не само физичке, него и друштвене географије.

Професор Гуцини нагласио је да је мешање концепта стратегије иностране политике и теорије међународних односа један од честих забуна у међународној политици. „Он почива на томе што је наука о међународним односима млада и што мора да нађе начин да објасни савремене феномене трансформације државе“, оценио је др Гуцини. „Геополитика може да нам помогне да разумемо неке ствари као што је анексија Крима. Подаци о територији нам нису довољни, али подаци који постоје у друштвеној географији и другим наукама могу нам помоћи да разумемо ту ситуацију“, објаснио је др Гуцини. Професор је присутне подсетио да је геополитка важна и да она није само теорија, као што је то реалистичка.

Гуцини се осврнуо на чињеницу да је свет као једно тело, слично људском, које је индиректно повезано у том тоталитету. „Аргумент Хедлија Була против светске владе истиче плуралитет држава у свету и аргумент за савремени поредак. Ресурси утичу на све нас и њихова ограниченост може у једном тренутку довести до сукоба“, указао је др Гуцини.

Професор сматра да је у геополитици данас чест малтузијански начин размишљања о ограничености природних ресурса. „У виђењу међународних односа често се размишља из „Zero-sum” позиције, тј. концепта по ком једна страна добија у истој мери у којој друга страна губи“, оценио је др Гуцини.

„Данашње теме које су присутне у јавности повезане су са демографијом односно страхом од миграната и муслимана. У немачком друштву је страх да ће њихова демографија бити јача од наше“, указао је др Гуцини. Професор је предочио да се историчари често баве геополитиком, зато што на тај начин могу да се баве националном историјом, како би објаснили прилике неког народа на одређеном географском простору.

 

 

 


Related Posts