Вести

Одржано предавање „Службе за жртве у Србији: коме се обратити и како помоћи другима”

Психолог, медијатор и координатор у Служби за инфо и подршку жртвама Виктимолошког друштва Србије Мирјана Трипковић, одржала је предавање на тему „Службе за жртве у Србији: коме се обратити и како помоћи другима” у организацији Уније студената социјалног рада на Факултету политичких наука.

Мирјана Трипковић изнела је да се Европски дан жртава од 1991. године обележава 22. фебруара са циљем да се последице које жртве криминалитета трпе учине видљивим широј јавности и да се друштво подстакне на ефикасније и потпуније заштите права жртава. Ове године се Виктимолошко друштво Србије укључило у слободну кампању „Учини стварним права жртава“, одржало саопштења за медије, као и предавања на факултетима Универзитета у Београду. „Помоћ и подршка који се пружају у оквиру Службе инфо и подршка жртвама ВДС базирају се на оснажујућем и подржавајућем односу према жртвама који може бити значајан за њихов опоравак, али и за активирање у тражењу решења за проблем са којим се суочавају“, истакла је Трипковић.

Координаторка Службе навела је да су услуге које се пружају жртвама у оквиру ВДС-а, емотивна подршка, информације, упућивање на специјализоване државне или невладине службе, као и подршка на суду. Она је додала да су основни принципи рада Службе поверење, поштовање жртве, њених права, потреба и осећања, поверљивост информација и аутономија воље. „Од жртве зависи да ли ће она да предузме нешто или не. Ми не можемо донети одлуку уместо жртве, али јој можемо помоћи да одлучи, предочавајући шта је чека у том процесу“, закључила је Трипковић.

Факултет политичких наука једини је на Београдском универзитету чије је особље прошло кроз обуку о првом одговору на сексуално насиље. Пројекат је намењен факултетима за ситуације у којима дође до сексуалног насиља.

 


Related Posts