Вести

Одржано предавање професора др Брендона П. Тарнера

Професор др Брендон П. Тарнер са Универзитета Клемсон у Јужној Карлони, одржао је предавање на на тему ,,Конзервативизам и реакција” на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

,,Либерализам своје теоријско упориште има у раду Џона Лока, а политичко отелотворење у америчкој и француској револуцији“, истакао је проф. Тарнер. Професор је навео да су индивидуализам, једнакост, слобода, рационалост и вера у општи прогрес човечанства кључни елементи либерализма и његових поклоника. Тарнер се осврнуо и на супротност либерализма – реакционизам. ,,Реакционизам суштински представља реакцију на догађаје из 1789. године, а нарочито на оне из 1791. и 1792. године, када су убијени француски краљица и краљ“, разјаснио је Тарнер. Он је истакао да реакционари извор идентитета виде у заједници у којој постоји јасна друштвена хијерархија, где они који су рођењем стекли привилегије треба да управљају другима, који су ирационални.

На крају излагања професор је настојао да разјасни шта је то конзервативизам, као и да разбије неке митове који се најчешће везују за ову идеологију. ,,Конзервативизам није идеологија која се опире променама. Енглески мислилац Едумунд Берк је то најбоље формулисао изјавом да ,,државе које се не мењају, осуђене су на одумирање“”, нагласио је проф. Тарнер. Професор је закључио да су најбоља друштва заправо она која се најбоље прилагођавају новим околностима.

Предавање је организовао Центар за студије САД Факултета политичких наука у оквиру међустудијске сарадње коју ФПН има са Универзитетом Клемсон из Јужне Каролине.

 


Related Posts