Вести

Одржано предавање експерта Центра за војнополитичке студије МГИМО Владимира П. Козина

Гост Факултета политичких наука био је водећи експерта Центра за војнополитичке студије Московског института за међународне односе (МГИМО) господин Владимир П. Козин, који је одржао предавање на тему „Key US-Russia Issues in The Field of Arms Control: Is There a Solution?”. Предавање је организовао Центар за руске студије ФПН. Руководилац Центра за руске студије проф. др Синиша Атлагић поздравио је присутне и пожелео добродошлицу господину Козину.

„САД су прекршиле неколико битних уговора о наоружању, међу којима су New Start, INF treaty, OST, NPT, CMC, ABM treaty и други. Нарочито бих истакао кршење споразума о ракетама средњег домета (INF treaty), који су САД и СССР постигле 1987. године у Вашингтону, а који су САД прекришиле чак 117 пута“, рекао је г. Владимир П. Козин. Он је поменуо и кршење NPT споразума који забрањује допремање нуклеарних бојевих глава од стране држава потписница у државе које не поседују нуклеарно наоружање.

Козин је указао на још неколико уговора којих се САД нису придржавале и нагласио како сматра да је то константна појава. „Прво кршење INF споразума почиње са агресијом на Савезну Републику Југославију, што се наставило са ратовима у Авганистану, Ираку и позиционирањем анти-ракетног штита у Европи. До коначног кршења дошло је са њиховим повлачењем из уговора 2019. године“.

Он је нагласио да ће придржавање САД потписаним уговорима допринети смиривању тензија на Корејском полуострву и потенцијално одговорити 32 државе, које поседују капацитет за изградњу балистичких ракета, од таквог потеза. „Међутим, проблем је јер је амерички сенат усвојио предлог према ком се у војну доктрину војске САД укључује могућност да могу први да покрену нуклеарни напад“.

Владимир П. Козин упозорио је да је NATO увео програм “Baltic Air Policing”, који подразумева стварање додатних осам база у земљама источне Европе, прибалтичким државама, Румунији, Бугарској и Пољској, као и допремање авиона са капацитетом за коришћење нуклеарних ракета.

На крају свог предавања, господин Козин закључио је да је до првог озбиљнијег инцидента дошло приликом сусрета америчког разарача „Доналд Кук“ и руског бомбардера СУ-24 у водама Кримског мора и да се то наставило током сукоба на истоку Украјине и Сирије. „Оно што би наша страна могла да понуди као предлог за решење кризе су: избацивање клаузуле о могућности превентивног нуклеарног удара, билатерални споразум о забрани свемирског оружја, као и  договор о утврђивању дозвољеног броја стратешких нуклеарних балистичких ракета“. Козин сматра да би коначан договор требало да се утврди између Русије и европских земаља посебно, имајући у виду да су, према  његовом мишљењу, Eвропљани рационалнији од америчких колега, али и због чињенице да их дели заједничка историја и заједнички проблеми.

 

Related Posts