Вести

Свечано отворена међународна научна конференција ,,Миран успон Кине и глобално управљање: успеси, процеси и изазови“

Међународна научна конференција ,,Миран успон Кине и глобално управљање: успеси, процеси и изазови“, отворена је на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Конференцију су свечано отворили продекан за основне студије проф. др Дарко Надић и директорка центра за Студије азије и Далеког истока проф. др Драгана Митровић. „Хвала свима што сте пронашли времена да поделите део вашег знања о Кини са нама. Захвалила бих се и на подршци Амбасади Народне републике Кине за реализацију ове конференције“, рекла је професорка др Митровић.

Професорка Митровић затим је позвала регионалног директора за Кину у компанији Делојт са седиштем у Будимпешти господина Цсаба Волфа, да одржи своје предавање на тему „Кина – измена стварности“.

„Историјски, Кина је била затворена држава релативно развијене привреде, која се два пута отворила према свету: први пут средином XIX века, када је на то била приморана, а други пут крајем 1970-их година, када је кренула у реформе на чијем је челу стајао Денг Сјаопинг“, истакао је господин Волф. Он је појаснио разлику у привреди Кине некада у односу на данас и истакао како су раније инвестиције и страни капитал долазили у Кину како би искористили погодности коју има јефтина радна снага – да би потом износили зараду, док данашња кинеска привреда генерише огромну количину иновација и једна је од земаља која највише троши на научна истраживања. господин Волф је као пример за то навео телекомуникациону компанију Хуавеи која, како истиче, предњачи сигурно годину дана у имплементацији 5г технологије у односу на своје конкуренте из Европе и САД-а. ,,Често се могу чути негативни коментари који упућују на то да кинеска привреда не поштује права интелектуалне својине. Узвратим питањем колико су новца све државе света дале Кини за технологију производње порцелана, барута, итд.“, осврнуо се господин Волф. Он је додао и да није могуће очекивати да Кина данашњег привредног обима има годишњи привредни раст од 12 одсто, већ да је 6 одсто, колико је забележила у претходној години, одрживо.

Међународна научна конференција трајаће два дана, 1. и 2. априла 2019. године. Организатори конференције су Центар за студије Азије и Далеког истока ФПН-а и Институт за азијске студије из Београда.

 


Related Posts