Вести

Одржано предавање проф. др Паула Стронског о односима Русије и Балкана

Паул Стронски, бивши амерички дипломата и директор у Савету за националну безбедност за Русију, био је гост Факултета политичких наука где је у Центру за студије Сједињених Америчких Држава одржаао предавање о односима Русије и Балкана, из угла Вашингтона.

Поред истраживања и  бављења науком, Стронски је и професор историје на Станфорд, Џорџ Мејсон и Џорџ Вашингтон универзитетима. Владу САД-а напустио је пре четири године, а данас је стручњак за Русију и Евроазију при „Carneige Endowment for International Peace“.

Паул Стронски истакао је колики је утицај Русије на светску међународну политику, као и остатак света и указао на промене које руководство Руске федерације спроводи од 2014. године.

„Од периода руског царства тежње Русије су да изађе на топла мора и да остави свој утицај у региону југоисточне Европе. Као и у западним земљама, и у руском интересу је да Балкан остане стабилан, како би Русија лакше имплементирала своје интересе“, рекао је професор Стронски. Професор је истакао да је од 2000-их година на том плану Русија проширила свој енергетски и економски утицај кроз развој туризма у Црној Гори и у Бугарској, банкарски сектор, медије и културне и историјске везе.

„За разлику од Кине, Русија не поседује превише развијену технологију, што би јој омогућило да своју моћ шири даље од својих граница. Такође, квалитет производње наоружања мање је квалитетан него на западу, као и развијеност инфраструктуре“, објаснио је Стронски. Он је напоменуо да је главни проблем руске спољне политике опстанак режима, као и питање безбедности услед терористичких напада, чији је пораст забележен у протеклих десет година.

Related Posts