Вести

Свечано отворена „Недеља одрживог развоја ФПН Vol.2″

Друга по реду „Недеља одрживог развоја ФПН” свечано је отворена на Факултету политичких наука. Продекан за основне студије професор др Дарко Надић изразио је велику захвалност гостима и свима који су помогли у реализацији овогодишњег пројекта укључујући студенте програма мастер студија еколошке политике, Марку Вујићу и Гордани Чолаковић. Почасни гости церемоније били су Њ.Е. Фредерик Мондолони, амбасадор Француске у Републици Србији и Андерс Кристијан Хоугард, амбасадор Данске у Републици Србији.

Професор Надић предочио је да Факултет политичких наука ствара критичну масу интелектуалаца који покушавају да на адекватан начин нађу решење за проблеме са којима се свакодневно сусрећемо. „Учимо да мењамо своју свест, свет у ком живимо и да нешто корисно треба да оставимо, а не само да узимамо. Ми смо ти који природи дугујемо, како прошлост, тако и садашњост“, додао је проф. Надић. Професор је објаснио да на овогодишњој „Недељи одрживог развоја ФПН” настављамо да се бавимо питањем климатских промена, али и да по први пут дискутујемо о другачијем начину исхране који може да промени наш живот. Продекан је позвао присутне да посете изложбу еко фотографија мастер студената, као и изложбу „Караван за климу“, која је реализована у сарадњи са Француским инстутутом у Србији.

Њ.Е. господин Фредерик Мондолони честитао је на иницијативи која одговара заједничким приоритетима и истакао да је веома важно и стимулативно да се млади хватају у коштац са изазовима у оволиким димензијама, јер је ово тема која се тиче свих нас. „Нажалост, то је изазов са којим морамо да се суочимо данас јер пропадање животне средине није нешто што може да се одложи“, оценио је амбасадор Мондолони. Амбасадор је закључио да осим јавних политика и планова који постоје, цивилно друштво и сви на Факултету представљају снагу која даје импулс и упозорава када ствари не иду у добром смеру.

По завршетку церемоније додељене су награде за најбољи рад на тему „Буди део решења, а не загађења“, као и награда за најбољу фотографију ученицама мастер студија. Након тога, уручене су посебне захвалнице и пехари абасадорима прошлогодишње и овогодишње манифестације, амбасадору Краљевине Данске у Републици Србији Њ.Е. Андрерсу Кристијану Хоугарду и амбасадору Републике Француске у Републици Србији Њ.Е. Фредерику Мондолонију.

Првог дана манифестације „Недеља одрживог развоја ФПН” одржана је креативна радионица на тему „Започни свој Еко бизнис: Соколина арт, од хобија до посла, од ситнице до бренда”, коју је одржала Александра Николић (Соколина Арт). Дан је завршен пројекцијом филма „Принцеза Мононоке” (режија Хајао Мијазаки).

 


Related Posts