Вести

Студентско путовање на Косово и Метохију у оквиру Хуманитарне акције „Осмех за Космет”

Студентска посета Косову и Метохији, коју је организовао Српски политички форум, као и ранијих година, имала је и хуманитарни и едукативни карактер. Хуманитарна помоћ у виду беле технике (веш машине, фрижидер, електрични шпорет, замрзивач…), прехрамбених производа (кромпир, брашно, со, шећер, уље…), играчака и школског прибора достављена је вишечланим породицама у следећим местима: Кијевчићи (општина Лепосавић), Прековце (општина Ново Брдо), Коретиште и Партеш (општина Гњилане), а затим је посећен вртић „Колибри“ у Коретишту, којем су дониране играчке, школски прибор и слаткиши за децу.

Студенти Факултета политичких наука су током првог дана посетили спомен комплекс Газиместан, манастир Грачаницу у истоименом месту, поменута села у којима је додељена хуманитарна помоћ породицама, а увече су стигли у манастир Свети Архангели надомак Призрена, где су дочекани од стране тамошњег братства уз пиће добродошлице и вечеру. Након проведене ноћи у манастиру, присуствовања Светој Литургији и доручка, студенти одлазе у Призрен, где посећују Цркву Богородице Љевишке, Цркву Светог Ђорђа и Српску православну богословију „Свети Ћирило и Методије“. Имали су прилику да чују приче о историјату светиња и животима некадашњих Призренаца, али и да увиде тешкоће са којима се данас суочава малобројно српско становиштво Призрена. У прелепом Призрену, студенти су уживали у локалним специјалитетима и обишли тврђаву Каљаја, са које се пружа незабораван поглед на Призрен и околне планине. Након тога, студенти су присуствовали вечерњој служби у манастир Зочиште, у општини Ораховац. У предвечерје другог дана путовања су стигли у Велику Хочу (општина Ораховац), где су их на ноћење примиле тамошње породице. Након вечере у локалној гостионици, студенти су имали прилику да пробају прелепо хочанско вино, симбол ораховачког краја, да виде цеви од виновода који је изградио цар Душан како би вино направљено у Хочи стизало до Призрена, као и да се друже са својим вршњацима у локалном кафићу. Наредног дана, студенти одлазе пут манастира Високи Дечани, где присуствују Светој Архијерејској Литургији коју је служио Њ. П. Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски господин Теодосије. Док су студенти целивали мошти Светог краља Стефана Дечанског, владика Теодосије их је поздравио и захвалио им се што не заборављају наш народ на Косову и Метохији. Након доручка у манастиру, путовање се наставља у метохијском крају обиласком Пећке патријаршије, духовног средишта Српске православне цркве, где студенте дочекује сестринство манастира. Студенти су уживали у прелепом амбијенту манастира, поред кога протиче река Пећка Бистрица. У Београд су се вратили у касним вечерњим сатима.

Путовање је испратио сниматељ Телевизије Храм, а прилоге који су емитовани можете пронаћи на њиховом званичном Јутјуб каналу.

sdr

dav

dav

dav

sdr

dav


Related Posts